Reprezentanții Organizației Mondialale a Sănătății – OMS spun că nu există nicio dovadă că persoanele vindecate de coronavirus nu se pot reinfecta.

Asta în contextul în care tot mai multe state vor să le acorde celor vindecați pașapoarte de imunitate.

Asemenea practici ar putea însă contribui la răspândirea și mai rapidă a virusului.

”Nu știm cât persistă anticorpii”

Astfel, președintele Societății Române de Microbiologie (SRM) și reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, explică faptul că cea mai mare majoritatea a oamenilor devin imuni, însă nu se știe pentru cât timp.

Unii pot fi imuni pentru câteva luni, alții pentru câțiva ani.

”E adevărat. Dar asta nu înseamnă că nu sunt persoane imune după infecție. Noi am observat că cea mai mare parte a celor care au fost bolnavi nu se reinfectează.

Sunt nenumărați anticorpi care apar după această boală, dar un singur fel de anticorpi protejează împotriva bolii, dar nu cunoaștem încă nivelul lor și nu cunoaștem persistența lor.

Apelul OMS către țările europene

Adică nu știm dacă după boală acești anticorpi persistă o lună, două, trei luni, trei ani sau 30 de ani”, a spus Rafila, conform Antena 3.

Iar OMS a făcut un apel la nivel european pentru dezvoltarea unor parteneriate strategice între țările afectate de COVID-19, a anunțat profesorul Alexandru Rafila.

”Zilele trecute a fost un apel lansat la nivel european împreună cu OMS pentru dezvoltarea unor parteneriate strategice, în care țările din UE plus Marea Britanie, China și SUA să conlucreze ca să se obțină trei categorii de produse: teste de diagnostic mai performante, medicamente eficiente și un vaccin care să fie eficace împotriva bolii”, a spus Rafila, potrivit sursei citate.