Alertă meteo ANM! Cod Roșu și Portocaliu de vreme rea în România Este cod roșu de vijelii și grindină, valabilă pentru mai multe localități din județul Constanța. Avertizarea cod roșu vizează localitățile 23 August, Limanu, Albești, Pecineaga, Comana și Mangalia. POtrivit datelor venite de la ANM, se vor semnala averse torențiale ce vor cumula 35-45 l/mp – în zonă, în ultima oră s-au acumulat cantități de apă de 40 – 50 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni medii și mari și vijelie puternică.

Codul roșu este în vigoare până la ora 18.00.

ANM a emis și un Cod Galben și unul Portocaliu de vijelii, valabile astăzi, pentru aproape tot teritoriul țării. Schimbarea vremii vine pe fondul unei mase de aer rece ce traverseză toată România. Codul Portocaliu vizează sud-estul țării, dar și mare parte din centrul teritoriului.

Alertă meteo ANM! Cod Roșu și Portocaliu de vreme rea în România

De altfel, ANM a emis până acum peste 100 de avertizări Cod Roşu de vreme severă, dintre care cele mai multe au fost în lunile iunie şi iulie. Conform celor afirmate de Gabriela Băncilă, director în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, tendința se va păstra și pentru restul verii. Aceasta a explicat că în momentul de faţă vorbim despre emiterea a mai mult de 100 de mesaje de Cod roşu, ceea ce este un indiciu asupra severităţii fenomenelor pe care le-am înregistrat, până în momentul de faţă, în ţara noastră, mare parte dintre ele emiţându-se în luna iunie şi acum la începutul lunii iulie.

„Este un record privind numărul de mesaje Cod roşu pe care Administraţia Naţională de Meteorologie le-a emis începând cu anul 2005, de când am trecut la acest sistem de avertizare”, a explicat Gabriela Băncilă, citată de Agerpres.

Vara 2020 este atipică în privinţa temperaturilor înregistrate şi a fenomenelor meteorologice.

„Frecvenţa evenimentelor meteo care pot produce pagube prin intensitatea lor ridicată este una în creştere şi este confirmată şi de ceea ce se întâmplă în teren, dar şi de acest număr ridicat de avertizări Cod roşu de vreme severă pe care ANM le-a emis. Ne referim în acest an la o frecvenţă foarte ridicată a episoadelor în care s-au înregistrat cantităţi importante de apă pe intervale scurte de timp, ceea ce a făcut ca luna iunie a anului 2020 să se situeze pe locul cinci în topul celor mai ploioase luni iunie de la noi din ţară. Se pare că şi a doua parte a verii va fi una cu multe fenomene meteorologice care să reprezinte sau care să caracterizeze aceeaşi tendinţă pe care a avut-o prima parte a verii, respectiv de la intervalele în care instabilitatea atmosferică este pronunţată, la intervale în care vremea este călduroasă, disconfortul termic este în creştere şi chiar zile cu caniculă”, a punctat Băncilă.

Alertă meteo ANM! Cod Roșu și Portocaliu de vreme rea în România