MAE îi înștiințează pe cetăţenii români care intenţionează să revină duminică, 18 august, în România, dinspre Bulgaria, Grecia sau Turcia că există premisele ca la punctul de frontieră Ruse să se creeze coloane mari de autoturisme şi autocare. Acest lucru va duce la creşterea timpilor de aşteptare.

MAE a susținut că,  la solicitarea autorităţilor bulgare vamale, se recomandă ca turiştii români care aleg să revină în ţară prin PCTF Ruse – Giurgiu să pregătească suma exactă pentru taxa de pod, şi anume 4 (patru) leva sau 2 (doi) euro, în acest mod putând fi scurtat considerabil timpul de aşteptare la procesarea şi eliberarea documentelor justificative tip chitanţe, facturi, bonuri fiscale.

Lipsa sau expirarea termenului de valabilitate a vignetei electronice BG pentru autovehiculele înmatriculate în România, la ieşirea către România, poate duce la blocarea unei artere de taxare pentru cel puţin 10-20 de minute, având în vedere că persoana contravenientă va trebui să achite taxa compensatorie şi să obţină documentele justificative. MAE recomandă ca turiştii români să se asigure că au achitat taxa pentru vigneta electronică BG şi că este valabilă.

Cetăţenii români pot folosi şi celelalte puncte de trecere a frontierei bulgaro-române, precum: Kardam – Negru Vodă, Durankulak – Vama Veche, Kainardja – Lipniţa, Dobromir – Krushari (ultimele două puncte cu orar de funcţionare 08:00-20:00, masa totală admisă a autovehiculelor de până la 3,5t), Silistra – Ostrov, Oryahovo – Bechet (ferry) – cu program de funcţionare 06:00 – 24:00 (www.spet.ro/?lang=ro), Nikopol – Turnu Măgurele (ferry) şi Svishtov – Zimnicea (ferry) – ultimele două puncte cu program de funcţionare 08:00-20:00 (www.feribot-eurodac.ro si www.ferry.bg/ferry_rophp).

MAE a menționat că Direcţia Regională a Poliţiei de Frontieră, Direcţia Teritorială Vamală a Dunării, responsabilă cu colectarea taxelor de pod la PCTF Ruse şi Direcţia Regională a Poliţiei Naţionale, vor întreprinde măsurile necesare prevenirii formării de coloane de autovehicule şi aglomerării punctului de frontieră Ruse şi a zonei adiacente acestuia, manifestând o atenţie deosebită pentru fluidizarea, pe cât posibil, a circulaţiei de autoturisme şi autocare. Acest lucru va putea duce la oprirea temporară a traficului greu şi operarea în condiţii de urgenţă a traficului uşor. Se recomandă firmelor româneşti de transport internaţional de marfă sau pasageri care tranzitează în această perioadă teritoriul bulgar să ia măsurile adecvate în vederea organizării eficiente a itinerariilor de deplasare şi stabilirii programului de lucru al şoferilor.