UPDATE: COD PORTOCALIU

A apărut o a doua avertizare de vreme rea pentru România. Este vorba de un cod portocaliu, între 25 august, ora 12:00 – 26 august, ora 08:00.

În intervalul menționat local în Transilvania, Moldova, la munte, precum și în nordul Olteniei și al Munteniei vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. Cantitățile de apă vor depăși în intervale scurte sau prin acumulare 30…40 l/mp și izolat 50…70 l/mp.

Știre inițială:

Administraţia Naţională de Meteorologie  (ANM) a emis miercuri dimineața o atenţionare cod galben de instabilitate atmosferică accentuată şi cantităţi de apă însemnate în 25 de judeţe, valabilă până joi dimineaţa în mai multe zone din România.

Cod galben ANM până joi la ora 10 în 25 de județe

Astfel, în intervalul 25 august, ora 10:00 – 26 august, ora 10:00, în Transilvania, Moldova şi local în Banat, Oltenia, Muntenia şi la munte vor fi averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi în intervale scurte sau prin acumulare 25 – 40 litri/mp.

 Ce județe sunt vizate

Judeţele aflate sub cod galben sunt: Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Buzău, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Alba, Cluj, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin şi Hunedoara.

Prognoza meteo pentru ziua de miercuri

Vremea va fi în general instabilă, iar în vestul, centrul și nordul țării și răcoroasă. În cursul zilei, cerul va fi variabil în sud-est și nord-vest, dar în restul teritoriului vor fi înnorări temporar accentuate, averse și descărcări electrice. Noaptea, înnorări și fenomene asociate instabilității atmosferice se vor semnala pe arii extinse în Moldova și Muntenia, local în Dobrogea, Oltenia și Transilvania și izolat în Banat. Ploile vor avea mai ales caracter torențial, pe alocuri cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și izolat vor fi vijelii și grindină. Vântul va avea intensificări în zona montană înaltă și, de scurtă durată, asociat averselor. Temperaturile maxime se vor încadra între 19 grade în nordul Moldovei și 33 de grade în Lunca Dunării, iar cele minime vor fi cuprinse între 9 și 21 de grade. Spre sfârșitul intervalului, izolat, se va semnala ceață.

În București, vremea va deveni instabilă. Cerul va fi variabil în prima parte a zilei, dar spre seară și noaptea înnorările se vor accentua și vor fi perioade cu averse, descărcări electrice şi, posibil, intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 31 de grade, iar cea minimă va fi de 17…18 grade.