Înainte de a trece la anvelopele de vară, este important să cunoașteți faptul că, acest tip de pneuri se montează pentru a putea funcționa în parametrii optimi, atunci când temperaturile de afară depășesc pragul de 7 grade Celsius. Însă, pentru această perioadă a anului, chiar dacă la amiază măsuram aproximativ 15 grade Celsius, noaptea încă sunt temperature destul de scăzute, poate chiar cu minus în funcție de regiune.

În funcție de cum evoluează vremea, momentul ideal pentru a trece la anvelopele de vară, este după jumătatea lunii martie – începutul lunii aprilie.

Acele anvelope vara, oferă o siguranță sporită în comparative cu anvelopele de iarnă atunci când temperaturile sunt mai mari de pragul de 7 grade Celsius. În cazul în care veți utiliza anvelopele de iarnă pe tot parcursul anului, nu numai ca performanțele pe vreme caldă și în special pe carosabil umed, o să fie extreme de scăzute, ci se vor uza și mult mai rapid. Astfel, nu aveți decât de pierdut.

Pentru anvelopele de iarnă, există o lege care obliga șoferii să le monteze pe mașină în momentul în care temperaturile sunt mai mici de pragul menționat anterior, însă, pentru situația inversă, nu există nici o prevedere legală. Există doar recomandări pentru șoferi care îndeamnă la utilizarea anvelopelor corecte pentru perioada caldă a anului.

Utilizând pe timpul sezonului cald un set de anvelope vara de calitate, ca șofer, vă puteți bucura de performanțe maxime ale mașinii în ceea ce privește demarajul, frânarea sau stabilitatea în curbe. De asemenea, inclusive consumul de carburant poate să fie afectat în cazul în care nu sunt utilizate anvelopele corecte.

Ca idee, anvelopele de vară le puteți monta cel mai bine, din luna aprilie, până în luna octombrie. Acest lucru trebuie să îl faceți în funcție de vreme care poate să fie diferită în funcție de zona geografică în care locuiți. Astfel, pentru conducătorii auto care locuiesc într-o zonă de munte, cu siguranță trecerea la anvelopele de vară se va face mai tărziu, în comparație cu situația șoferilor care locuisc la câmpie.

Nu numai utilizarea unor anvelope potrivite este extrem de importantă, ci și calitatea lor contează extem de mult. De asemenea, siguranța oferită de un set de anvelope foarte vechi, indiferent de cât de mare are profilul, va tinde către zero. Ideal, anvelopele chiar dacă nu ajung la uzură maximă, trebuie înlocuite la câțiva ani, cel mult cinci ani aproximativ, astfel încât să poată fi utilizate în parametrii optimi de siguranță.

Achiziționarea unor anvelope noi și de calitate, precum și utilizarea pneurilor potrivite pentru sezonul în care ne aflăm, este importantă pentru siguranța traficului rutier.

La numai un click distanță, puteți găsi atât anvelope vară de calitate, cât și anvelope de iarnă sau anvelope mixte. Dar, este de menționat și faptul că, cele mai bune performanțe, sunt date de acele anvelope deditate pentru un anumit sezon. Anvelopele mixte nu înseamnă că sunt de aruncat, dar, pentru mașinile mici și pentru cei care șofează prudent și cu viteze reduse, acestea pot reprezintă o soluție foarte avantajoasă.