Guvernul a aprobat în ultima şedinţă “Ordonanţa de Urgenţă privind înfiinţarea şi acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor în agricultura şi acordarea de compensaţii financiare membrilor, pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu”.  Potrivit actului normativ, fondurile mutuale sunt “organizaţii neguvernamentale deschise, apolitice, fără scop patrimonial, cu personalitate juridică, create în scopul acordării de compensaţii financiare membrilor, pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu”.

Condiţii restrictive şi sancţiuni drastice

Pentru ca un astfel de fond să poată fi acreditat, este obligatoriu ca membrii acestuia, persoane fizice şi persoane juridice, să deţină în exploatare peste 30 la sută din suprafaţa arabilă a României.(Aşadar, după acest criteriu restrictiv , nu vor putea fi infiinţate decât maximum trei astfel de fonduri în întreaga ţară). O altă condiţie prevăzută de actul normativ, pentru ca fondul să fie acreditat, este ca numărul de membri să reprezinte cel puţin 20% din numărul total al fermierilor înregistraţi la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură(APIA) înainte de data de 1 noiembrie a anului anterior depunerii cererii de acreditare. Pe  de altă parte, potrivit Art.18 alin. 1, “membrii care nu aderă la fondul mutual, până la data de 1 martie 2014,  primesc maxim 20 % din formele de sprijin susţinute din bugetul naţional”.

Pentru ce se acordă compensaţii

Compensaţiile financiare acordate de fondurile mutuale provin din contribuţia UE şi de la bugetul naţional, din contribuţia membrilor, în conformitate cu modalităţile de calcul definite de Consiliul Director al Fondului sau din împrumuturi comerciale încheiate de fonduri în condiţii de piaţă. În cazul în care sursa despăgubirii financiare care urmează să fie plătită din fondul mutual este un împrumut comercial, durata acestuia este de minimum un an şi maximum cinci ani. Decizia de a recurge la împrumut se supune votului Consiliului Director în vederea aprobării. Compensaţiile se vor acorda pentru: a) „Pierderi economice” – Orice costuri suplimentare suportate de un agricultor drept rezultat al unor măsuri excepţionale întreprinse de acesta cu scopul reducerii aprovizionării pieţei în cauză sau orice pierdere substanţială care afectează producţia; b) „Incident de mediu” – Apariţia specifică a poluării, a contaminării sau a degradării în ceea ce priveşte calitatea mediului, cauzate de un eveniment specific şi limitate geografic; c) „Situaţie excepţională” – Situaţie în care se produce un eveniment/fenomen exceptional, cu caracter nonmilitar, care prin amploare şi intensitate afectează producţia agricolă sau procesul de producţie de natură să compromită într-o proportie insemnată rezultatul economic al activităţii şi să genereze pierderi economice care afectează reluarea ciclului productiv.

Normele metodologice, peste 30 de zile

Fondul mutual va fi condus de un Consiliu Director, a cărui componenţă, atribuţii, mod de organizare şi funcţionare se stabilesc prin statutul fondului. Consiliul îşi alege preşedintele şi desemnează directorul general al acestuia. Durata mandatului preşedintelui şi directorului general nu poate depăşi 5 ani.

La propunerea Ministerului agriculturii şi dezvoltării rurale, în termen de maxim 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei  de urgenţă, se vor supune aprobării Guvernului prin hotărâre, normele metodologice de aplicare privind: a) organizarea şi funcţionarea fondului mutual; b) lista bolilor şi dăunătorilor care pot conduce la plata unor compensaţii către membri; c) criterii de evaluare a capacităţii unui anumit eveniment de a atrage după sine plata unor compensaţii către membri; d) tipurile de costuri administrative ale fondului mutual eligibile pentru acordarea sprijinului; e) modalitatea de calcul a costurilor suplimentare care constituie pierderi economice în temeiul articolului 71 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009.
Întrebat dacă diminuarea subvenţiilor pentru cei care nu aderă la un fond mutual nu este cumva o măsură anticonstituţională, ministrul agriculturii, Daniel Constantin a răspuns: "Nu este anticonstituţională, este o măsură pentru stimularea agricultorilor să se înscrie în aceste fonduri, care ar fi trebuit să se constituie încă din 2007, când România a intrat în Uniunea Europeană, pentru că ele vin în sprijinul agricultorilor."