Declaraţia medicului a fost primită cu „nedumerire absolută” și „mare surpriză” de președintele Consiliului Superior al Sănătății și membru al Comitetului Tehnico-Științific (CTS), Franco Locatelli. De asemenea, și ministrul adjunct al sănătății, Sandra Zampa, consideră că este „un mesaj greșit care riscă să îi deruteze pe italieni”.

Dezbaterea a fost stârnită de declarațiile lui Zangrillo, potrivit căruia „din punct de vedere clinic noul coronavirus nu mai există. În urmă cu aproximativ o lună îi auzeam pe epidemiologi temându-se de un nou val pentru sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie și cine știe câte locuri de terapie intensivă trebuie ocupate. În realitate virusul nu mai există din punct de vedere clinic”, a susținut medicul italian, potrivit ANSA.

Răspunsul lui Locatelli a fost clar: „Nu pot decât să îmi exprim marea surprindere și nedumerirea absolută în față declarațiilor făcute de profesorul Zangrillo. Este suficient să privim numărul de cazuri noi confirmate în fiecare zi pentru a avea dovezi ale circulației persistente a virusului în Italia”. De aici, necesitatea de „a continua pe calea responsabilității comportamentelor individuale, care nu trebuie descurajate prin declarații periculoase care uită drama trăită în această țară”.

Însă, directorul secției de Boli Infecțioase a Spitalului „San Martino” din Genova, Matteo Bassetti susține, de asemenea, că virusul nu mai este același, pornind de la experiența sa în domeniu. Virusul „ar putea acum să fie diferit: puterea de foc pe care o avea acum două luni nu este aceeași putere de foc pe care o are astăzi”, a afirmat Bassetti.