Oficial, in pana la 5% din cazurile in care societatile de asigurari din Romania acorda despagubiri este vorba de frauda. Din cele 3.464 de miliarde de lei platite ca daune in 2002, circa 150 de miliarde au fost achitate nemeritat. „Cifra este inca mica. In Marea Britanie, de exemplu, mai mult de 20% din reclamatii sunt afectate de frauda”, spune Mihaela Tudor, consilierul juridic al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare (UNSAR). Estimari neoficiale vorbesc, insa, si la noi, de o proportie de 8-10% din total. Doar ca, daca in Occident companiile au numerosi angajati specializati in descoperirea fraudelor si echipamente moderne, ceea ce le permite sa stabileasca, mai devreme sau mai tarziu, ca au fost trase pe sfoara, in Romania activitatea este inca la inceput. Cel mai adesea, romanii incearca sa dea tepe in domeniul politelor auto. „Cele mai frecvente fraude si tentative de frauda sunt cele legate de asigurarile CASCO si RCA. In general, infractorii nu actioneaza singuri, fiind sfatuiti de oameni cu experienta in domeniul asigurarilor”, explica Marius Onofrei, purtator de cuvant la Allianz-tiriac.
Solutii sunt o mie. Astfel, in complicitate cu angajatii service-urilor, sunt umflate costurile reparatiilor, diferenta fiind impartita intre proprietar si mecanici sau in contul ei fiind efectuate alte interventii, neacoperite de polita, cum ar fi schimbul anvelopelor sau al placutelor de frana. In colaborare cu angajatii asigurarilor sunt emise polite antedatate, astfel incat sa acopere un accident deja produs, sau sunt anulate carti verzi, la intoarcerea in tara, pe motiv de neutilizare. Se mai practica, de asemenea, montarea numerelor unei masini asigurate pe una de acelasi tip, dar mult mai uzata, care este apoi implicata intr-un accident (astfel proceda o retea din Bistrita, depistata in 2000, in care erau implicati politisti si angajati ai Asirom).
Dar profituri serioase se pot obtine si fara ajutorul specialistilor. „Prin 1998, un tanar si-a asigurat masina la Astra, Ardaf si Asirom, dupa care a facut-o praf. Evident, a incasat banii de la toate societatile”, isi aminteste Mihaela Tudor. In cazul cartilor verzi se intampla sa fie raportate accidente care nu au avut loc, reparatiile fiind justificate cu facturi false (una dintre sucursalele din Ardeal ale Asirom a descoperit cu uimire ca devizul prezentat de un client care pretindea ca avusese un accident in Ungaria avea, de fapt, stampila unei cofetarii).
Jean-Louis Marsaud, secretarul general al Comitetului European al Asigurarilor (CEA), enunta si alte modalitati de fraudare: „pot avea loc autoincendieri, schimbari de responsabilitate in cazul accidentelor in care sunt implicate doua sau mai multe masini, astfel incat sa fie despagubit cel care are pagubele mai mari, inventarea unor martori sau victime ori ascunderea starii reale de uzura a vehiculului asigurat, care este apoi distrus”.
Doar doua treimi din masinile de lux furate mai sunt recuperate
Nu in ultimul rand, se poate intampla ca un autovehicul scump, asigurat CASCO, sa se faca nevazut cu stirea proprietarului, care obtine in schimbul lui intre 30 si 50% din valoarea reala. Dupa ce este „furata”, masina fie paraseste tara spre Moldova, Ucraina sau Rusia, fie i se falsifica actele si seria motorului si a sasiului, pentru a fi inmatriculata pe alt nume. Disparitia este reclamata la politie si, cum autovehiculul nu este de gasit, „pagubitul” primeste contravaloarea acestuia de la compania de asigurari.
Potrivit unor surse din piata, ca urmare atat a inaspririi controalelor la frontiere, cat si a cresterii numarului de autoturisme de lux inmatriculate pe plan local, fenomenul, specific mai ales statelor vestice, se muta incet-incet spre Romania, Ungaria, Bulgaria sau Polonia.
Politia nu este, insa, tocmai de acord. „Nu putem vorbi de un fenomen. De cand cu securizarea frontierelor, e mult mai greu sa scoti un autoturism din tara fara stirea autoritatilor. Ultimul caz serios, o filiera care actiona in zona de vest si in Capitala si care ducea masini spre fosta Uniune Sovietica a fost depistata acum un an”, spune comisarul Georgica Nemteanu, adjunctul sefului Serviciului Furturi Auto din Capitala.
Cu toate acestea, numai aproximativ doua treimi din masinile de lux declarate ca furate mai sunt recuperate. Restul fie reusesc, totusi, sa treaca granita, fie sunt reinmatriculate cu documente contrafacute. si, trebuie spus ca, desi nu sunt tocmai numeroase, autoturismele scumpe sunt tinta favorita a hotilor, fie ei reali sau falsi. Astfel, din 283 de masini date in urmarire de IGP in ultima perioada, 202 sunt marci locale, iar 71 sunt Volkswagen, Audi, Mercedes si BMW.
O reteta destul de asemanatoare, spune Marius Onofrei, se aplica in cazul „autovehiculelor furate din strainatate, inmatriculate in Romania, asigurate CASCO si apoi distruse intentionat”.
Fraudele nu se opresc aici. Desi mai rare, inselatoriile in ceea ce priveste politele de bunuri cantaresc destul de mult. De obicei, este vorba de cladiri asigurate mult peste valoarea lor, care sunt apoi distruse, intentionat sau nu, sau de trecerea pe lista pagubelor a unor obiecte supraevaluate sau inexistente. In lumea asigurarilor este celebru cazul bucuresteanului care, dupa ce i s-a spart casa, a reclamat ca i-a disparut, printre altele, si un laptop. Cand, insa, a fost pus in fata unui astfel de aparat, nici nu a stiut sa-l deschida.
Una dintre cele mai mari probleme e ca fraudele sunt foarte greu de dovedit. „In peste 90% din cazurile in care au fost sesizate autoritatile, suspectii au fost scosi de sub urmarire penala din lipsa de probe”, spune consilierul juridic al UNSAR. In plus, o pondere mare a fraudelor se traduce in conditii contractuale mai restrictive, precum si in costuri sporite pentru companii (mai multi angajati specializati, expertize mai numeroase), ceea ce inseamna, automat, scumpirea produselor oferite. De asemenea, daca unui caz i se acorda o mai mare atentie, rezulta o crestere a birocratiei.
Dificultatile ar putea fi depasite, crede Mihaela Tudor, daca ar avea loc reglementarea separata a infractiunilor indreptate impotriva asigurarilor, constituirea unei baze de date comune si sensibilizarea autoritatilor competente.

Cazul Gheorghiu

In cea mai cunoscuta tentativa de fraudare a unei societati de asigurari a fost implicat deputatul PSD Viorel Gheorghiu. In 29 iunie 2001, el a anuntat furtul autoturismului BMW, inmatriculat in Germania si asigurat la o companie din aceeasi tara. In realitate, spun procurorii, masina ar fi disparut cu acordul lui Gheorghiu, iar „hotii” au vandut-o unui sucevean, care, dupa ce a modificat seria sasiului, a inmatriculat-o in Romania si a vandut-o, la randul lui, unei firme din Botosani. Gheorghiu nu a fost despagubit, deoarece una dintre cele patru chei trimise societatii de asigurari nu era originala.
In octombrie 2002, deputatul a ramas fara imunitatea parlamentara, in prezent el fiind cercetat penal.

Cum sunt pacalite asigurarile in strainatate

· 20% din reclamatiile de dauna din Marea Britanie sunt afectate de frauda.
· 25% din totalul incendiilor la imobilele asigurate din SUA sunt provocate;
· 12 miliarde USD pierd anual companiile din Statele Unite, ca urmare a fraudelor legate de asigurarile de sanatate pentru calatorie;
· 10% din totalul daunelor platite pentru asigurarile de bunuri in Europa sunt inexistente sau „umflate”;
· 26% din accidentele sau imbolnavirile acoperite de o polita in Canada sunt inventate sau exagerate.

Cum sunt tracasati asiguratii

· contractele contin numeroase cazuri in care polita nu este valabila, unele dintre acele situatii fiind mai mult decat subiective;
· pentru completarea unui dosar de daune e nevoie de o avalansa de acte, unele greu, daca nu chiar imposibil, de obtinut;
&circle; ancheta dureaza mult, iar banii sunt incasati, deseori, la multe luni dupa producerea evenimentului;r
• pe langa limita maxima, daunele au, uneori, si un minim, astfel incat pagubele minore nu sunt acoperite de polita.