Capital: Atingerea pozitiei de lider a fost un obiectiv prioritar sau un efect al politicii editoriale?
Adrian Halpert: A fost un obiectiv prioritar. In martie 1999, cand am relansat Libertatea pe plan national si cu o conceptie clara de tabloid, ne-am stabilit atingerea acestui obiectiv in zece ani, adica prin… 2009. Era un plan realist, sustinut si de patronii nostri elvetieni. Iata insa ca acest obiectiv a fost atins la numai trei ani de la acel moment. Sigur ca atingerea acestui obiectiv a fost, in primul rand, un efect al politicii editoriale.
Capital: Au existat compromisuri jurnalistice pe care le-ati facut pentru a ajunge pe primul loc?
Adrian Halpert: Nu, nu am facut compromisuri jurnalistice, nici macar ca urmare a unor presiuni de pe piata publicitatii, lucru care se intampla, din pacate, frecvent in Romania. Probabil ca tocmai faptul ca nu am facut aceste compromisuri jurnalistice a contribuit hotarator la atingerea primei pozitii de vanzari intre cotidienele nationale.
Capital: Ce puncte tari si ce puncte slabe are cotidianul Libertatea?
Adrian Halpert: Are suficiente puncte tari din moment ce piata a decis, in numai trei ani, ca acesta este cel mai important ziar. Numarul mare de cititori si faptul ca Libertatea este singurul cotidian care a crescut constant in ultimii trei ani pe o piata aflata intr-o scadere accentuata demonstreaza ca avem suficiente puncte tari. Eu as spune ca este extrem de important faptul ca Libertatea nu este un cotidian facut pentru politicieni, pentru jurnalisti – nu ne intereseaza comentariile facute in „cercuri inchise”, pacat in care cad frecvent conducatorii de gazete -, ci exclusiv pentru cititor. Sigur ca sunt si puncte slabe. Nu exista produs perfect. De exemplu, faptul ca avem numai 16 pagini in care se lupta deopotriva elemente editoriale, de marketing si de publicitate nu e de natura sa ma incante. Parca se citeste un pic cam repede Libertatea. Speram insa in viitor intr-o extindere a spatiului editorial. Un alt punct slab ar fi acela ca inca, in provincie, unii ne percep drept „un ziar de Bucuresti”. De aici si ponderea mai importanta a Capitalei in tirajul nostru. Dar, in mare, cu punctele sale tari si cu punctele sale slabe, Libertatea este produsul cel mai bine adaptat pietei pe care concureaza. O spune piata, o spun cifrele, nu o spun eu.
Capital: Rubrici cum sunt „Fata de la pagina 5” sau „Vremea” sunt uneori ironizate de confratii de breasla. Va afecteaza aceste comentarii?
Adrian Halpert: Deloc! V-am mai spus, ce ma intereseaza este reactia cititorului, nu comentariile „confratilor”. Ele vor fi intotdeauna voit acide, chiar si atunci cand nu este cazul, la adresa primului clasat. stiti vorba aia cu strugurii care sunt acri… Oricum, noi n-am inventat roata. „Fata de la pagina 5” este, de exemplu, o idee preluata din cotidianul britanic „Sun”. Ei au acea „Page 3 Girl”. si mai au si peste patru milioane de exemplare… Nu poti sa faci un tabloid – care trebuie sa ofere publicului sau si relaxare, si divertisment – scriind cearceafuri intregi despre NATO si UE, de exemplu. Apoi, mai ales in Romania, oamenii sunt satui de incrancenare, de rautate, de nervozitate. Libertatea le ofera doza de destindere pe care n-o gasesc la alte cotidiene, tot atat de innegurate precum societatea romaneasca de astazi. „Fata de la pagina 5” si „Vremea”, prezentata de o vedeta, sunt parti ale unui concept editorial complex, care ne-a condus la rezultatele pe care le avem astazi.
Capital: Libertatea este pe primul loc in topul cotidienelor. Care sunt obiectivele unui lider de piata?
Adrian Halpert: Principalul obiectiv este consolidarea acestei pozitii astfel incat ea sa devina confortabila. Cresterea tirajului vandut este un obiectiv pe care il avem, fireste, in continuare. Apoi este importanta cresterea profitabilitatii produsului. Nu poti sa spui gata, am ajuns aici, ne luam jucariile si plecam. si, ca o parere personala, e mai greu sa te mentii primul in top decat sa ajungi acolo!