Reputatul doctor Anthony Fauci, directorul Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase din Statele Unite ale Americii şi principalul consilier pe probleme medicale al preşedintelui Joe Biden, a vorbit recent despre un subiect foarte fierbinte în aceste zile: purtarea măştii de protecţie.

“Este de bun simț să realizezi că riscul este foarte scăzut”

Fauci consideră că riscul pentru o persoană în aer liber, mai ales dacă este vaccinată, este unul redus, iar CDC (Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA) ar trebui să vină în curând cu noi recomandări pe această temă.

În contextul unei rate de vaccinare în creştere în Statele Unite, au existat numeroase dezbateri în această ţară privind utilizarea măştilor, în special în spaţiile deschise. Anthony Fauci este de părere că riscul pentru persoanele care fac activităţi în aer liber, mai ales dacă sunt vaccinate, este unul “minuscul”.

“Ceea ce cred că veți auzi, ceea ce va auzi țara în curând, este o recomandare actualizată a CDC. (…) CDC este o organizație bazată pe știință. Ei nu vor să facă nicio recomandare până nu analizează datele care o susțin.

Dar când privești situația, este de bun simț să realizezi că riscul este foarte scăzut, mai ales dacă ești vaccinat”, a declarat Anthony Fauci într-un interviu acordat recent pentru ABC News.

Ce se întâmplă cu masca de protecţie în România?

Între timp, în România, premierul Florin Cîţu vorbeşte de renunţarea la masca de protecţie odată cu atingerea unui prag de 10 milioane de persoane vaccinate.

“După ce ne vaccinăm vom renunţa şi la mască. (…) La 1 iunie este cam devreme să renunţăm la mască”, având în vedere că suntem abia la 30% din persoane vaccinate, spunea premierul Cîţu în urmă cu o săptămână.

“Trebuie să ne gândim să renunţăm la mască după ce avem acea ţintă de 10 milioane de persoane vaccinate, până atunci nu are sens să discutăm despre aşa ceva”, a mai precizat şeful Guvernului.

Sursa foto: Pexels.com