Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a afirmat că reprezentanții „coaliției austerității” PNL – USR PLUS – UDMR au reușit performanța de a nu accepta absolut niciun amendament la Legea Bugetului pentru anul 2021. Acesta consideră că acest lucru „va rămâne în istorie ca o pată neagră pe obrazul democrației postdecembriste. Marius Budăi mai punctează că, nu doar pensiile, salariile și alocațiile copiilor au fost afectate, ci până și ajutorul de înmormântare”, transmite news.ro.

„Întregul buget al asigurărilor sociale de stat este construit pe un fundament falsificat, și anume valoarea salariului mediu estimat din 2021, care a fost pus din pix! Potrivit site-ului ANAF, câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea BASS a fost în 2020 de 5429 de lei. În proiectul de buget al lui Cîțu, același indicator este trecut pentru 2020 la suma de 5.150 de lei.

Potrivit INS, salariul mediu REALIZAT din 2020 a fost de 5.396 lei, dar premierul i-a pus pe cei de la Prognoză să dea o estimare FALSĂ de 5150 lei, ca să își poată aranja, mincinos, bugetul! De ce 5150 lei și nu 5.396 sau 5429 lei?! Simplu, ca să poată minți premierul Cîțu că salariul mediu va CREŞTE la 5380 lei în 2021! Când colo, scade! De ce trebuia scăzut salariul mediu!? Simplu, fiindcă sunt și alți indicatori legați de valoarea sa! Printre aceștia, ajutorul de deces! AŞADAR, Cîțu a scăzut până și ajutorul de deces în 2021!”, a explicat Marius Budăi, potrivit unui comunicat de presă al PSD.

Marius Budăi: Educația și Sănătatea nu sunt importante pentru Putere

Deputatul PSD a adăugat că Educației i-au fost alocate 12 minute pentru dezbaterea bugetului în Parlament, iar Sănătății 15 minute, ca dovadă cât de importante sunt cele două domenii pentru Putere, în pandemie. Toate amendamentele au fost respinse, a mai spus fostul ministru al Muncii. El a adăugat că Guvernul nu și-a mai susținut nici măcar propria Ordonanță de mărire a alocațiilor copiilor măcar în tranșe (OUG 123/2020), bugetarea acesteia fiind respinsă.

„Guvernul nu a mărit nici punctul de pensie, iar premierul dezertor Cîțu ne-a spus că suma cheltuită cu pensiile ar fi prea mare. Dar ea reprezintă 7,83% din PIB, în vreme ce media europeană este de 13% din PIB. Deci nu sunt cheltuieli prea mari cu pensiile, ci la jumătate decât cheltuie, în medie, statele europene!”, a completat Budăi.

El a mai spus că puterea a refuzat alocarea de fonduri suplimentare pentru un drum expres Craiova-Lugoj, dar a respins și alocarea de bani pentru modernizarea CET-urilor, astfel încât în București să nu mai fie probleme cu asigurarea agentului termic, dar și multe alte amendamente ce vizau dezvoltarea României.