Avertisment extrem de grav lansat luni de una din cele mai mari confederații sindicale din România, care acuză Guvernul că vrea să arunce costurile crizei exclusiv în spatele persoanelor cele mai defavorizate.

În speță, este vorba despre pensionari, în condițiile în care Guvernul Orban nu are de gând să majoreze pensiile conform legii în vigoare, se arată într-o scrisoare deschisă adresată Premierului Ludovic Orban, precum și miniștrilor de Finanțe și al Muncii, Florin Cîțu și Violeta Alexandru.

Plafonarea pensiei minime

Astfel, Confederația Națională Sindicală ”Cartel ALFA” constată că, fără un dialog transparent sau vreo justificare față de partenerii sociali, partidul de guvernare a lansat în mass media o campanie prin care se încearcă ne-aplicarea Legii Pensiilor, lege votată în Parlament și promulgată de Președintele Iohannis, într-un consens politic transpartinic și fără să fie atacată ulterior la CCR.

Guvernul se pregătește pentru modificarea cadrului legislativ existent în vederea neaplicării creșterilor prevăzute la valoarea punctului de pensie din cadrul legii pensiilor și lovirea pensionarilor, cea mai mare parte dintre acestora având pensii mizere, la limita subzistenței (pensia medie în România fiind de 1.292 lei), se arată în scrisoarea deschisă publicată de Cartel ALFA.

”Ne amintim de asemenea că guvernul liberal a plafonat creșterea pensiei minime, condamnând la sărăcie cele mai sărace categorii de pensionari, timp în care s-a prefăcut că desființează pensiile speciale, într-un joc politic cinic, pe seama cetățenilor.

Inechitățile din sistemul de pensii

Asta deși Președintele României, cât și reprezentanții guvernului, în luările de cuvânt, subliniază faptul că această criză nu trebuie pusă numai pe umerii pensionarilor și a categoriilor cele mai vulnerabile ale societății.

Iar politicienii, fără excepție, s-au angajat că rezolvă inechitățile din sistemul de pensii.

O decizie de a modifica legea pensiilor trebuie să fie rezultatul unei dezbateri publice, a unei justificări serioase, dar și o analiza de ansamblu a sistemului de pensii care să cuprindă în mod obligatoriu modificări la întregul sistem de pensii, care să corecteze deciziile populiste și orientate către interese de grup din perioadele precedente”, arată sursa citată.

Contribuțiile obligatorii la sistemul de pensii

”Exemplificăm prin faptul că legea inițială prevedea că orice persoană care are un venit de minim trei salarii minime pe an era obligată să contribuie la sistemul public de pensii.

Această regulă nu se mai aplică în prezent. Întregi categorii de persoane (avocați, notari, lucrători independenți etc), aproximativ un milion de cetățeni, unii dintre aceștia obținând venituri mult mai mari, nu plătesc contribuții în sistemul public de pensii.

Pentru a fi un sistem de pensii public sustenabil trebuie eliminate din sistemul public diversele mecanisme de pensii pentru diverse grupuri, ne-acordate pe bază de contributivitate, care reprezintă în realitate pensii ocupaționale, prin direcționarea lor către piloanele III și IV de pensii, respectiv pensiile ocupaționale și pensiile facultative”, precizează Cartel ALFA.

”La pilonul I si II, care este public și universal, trebuie să contribuie toată lumea și să beneficieze toată lumea după aceeași regulă.

Trebuie reglementate pensiile de serviciu în așa fel încât să se elimine situația aberantă ca pensia să fie mai mare decât venitul salarial.

”Un gest politic cinic și sinucigaș”

Trebuie finalizată și îmbunătățită legislația care guvernează Pilonul II de pensii administrat privat. După 12 ani de la debutul sistemului, nu avem încă reglementat modul în care se vor calcula pensiile din acest sistem, cum și de către cine vor fi acordate.

Deoarece funcția socială a pilonului II, ca mecanism de protecție, este prioritară față de cea de business, și având în vedere că Pilonul II este o obligație, nu opțiune, este nevoie de garantarea prin lege a siguranței sistemului, prin impunerea unor randamente minime, care să depășească rata inflației”, cer sindicaliștii.

În aceste condiții de criză sanitară, transformată în criză economică și socială, a lovi în categoriile cele mai sărace, păstrând și întărind privilegiile privilegiaților este un gest politic cinic și sinucigaș, care va afunda clasa politică, odată cu întreaga societate, arată documentul citat.

În consecință, Confederația Națională Sindicală ”Cartel ALFA” solicită convocarea Consiliul Național Tripartit de Dialog Social pentru a iniția un dialog cu partenerii sociali, care să permită o analiză profundă, sub toate aspectele, a sistemului de pensii din România (Pilonii I, II, III și IV), transpusă ulterior în propuneri de modificare, pe baza cărora să poată fi construit un consens politic pentru adoptare.