Prim-vicepreşedintele PNL, europarlamentarul Rareş Bogdan, a vorbit într-un interviu recent despre impresia pe care i-a lăsat-o preşedintele Klaus Iohannis. Liberalul spune că, în ciuda impresiei generale, el nu este mai apropiat de şeful statului faţă de alţi lideri PNL.

Rareş Bogdan îl caracterizează pe Klaus Iohannis drept “un român extraordinar, un patriot care ține la țara lui”, însă în niciun caz nu este “de piatră”, cum cred mulţi, ci doar “riguros”.

Ești un apropiat al președintelui. Cum este, de fapt, omul Iohannis, dincolo de percepția generală?

Sunt la fel de apropiat de domnia sa ca și alți lideri PNL. I-am urmărit evoluția ca primar, la Sibiu și este un om pe care, dacă lumea l-ar cunoaște, și-ar da seama că este un român extraordinar, un patriot care ține la țara lui și un om extrem de rațional și de echilibrat.

Este „de piatră”, cum îl vedem la televizor?

Nu știu dacă este… „de piatră”. El e doar riguros. Este un tip sufletist, sentimental, un om cu emoții… Pe lângă hobby-ul bicicletei, iubește drumețiile montane. De multe ori, duminica, pentru că doar atunci are timp, urcă pe munte, cu rucsacul în spinare. Nenumărați turiști l-au întâlnit pe crestele din Retezat, din Bucegi, din Piatra Craiului…

Așadar cutreieră munții, precum domnul Stolojan …

Stolojan merge și pe snowboard!”, a declarat Rareş Bogdan în interviul acordat pentru Fanatik.

Guvernul Orban, condamnat prin moţiunea de cenzură?

Europarlamentarul PNL a mai comentat şi subiectele moţiunii de cenzură împotriva Cabinetului Orban, precum şi eventualitatea unui Guvern de uniune naţională. Referitor la moţiunea de cenzură, Rareş Bogdan spune că opoziţia face de fapt doar un joc de imagine: nu-şi doreşte cu adevărat să dea jos Guvernul Orban, pentru că nu au capacitatea şi nici nu-şi doresc să conducă România prin această furtună.

Cât despre un Guvern de uniune naţională, Rareş Bogdan spune că este acum o persoană mult mai tolerantă şi echilibrată faţă de perioada când activa în presă şi ar fi dispus să stea la aceeaşi masă cu unele partide din România, însă niciodată cu PSD. “Mi-e imposibil, atâta timp cât ei continuă lupta cu justiția și consideră Europa vinovată pentru ce se întâmplă în România”, spune liberalul, potrivit fanatik.ro.

“În mod rațional, ce șanse de succes are moțiunea de cenzură pregătită împotriva Guvernului Orban?

Părerea mea este că, de fapt, membrii opoziției nu vor să înainteze o moțiune. Probabil, vor dori în septembrie. Le este teamă de guvernare și sunt incapabili să guverneze. Este exclusiv un joc politic și unul de imagine, pentru electoratul lor activ, pentru a arăta că fac opoziție, dar, în realitate, ei nu vor să dea jos Guvernul nostru, pentru că nu au capacitatea să conducă România prin furtuna în care se află acum și nici nu doresc asta.

Este viabil un Guvern de uniune națională?

Eu mă voi opune, deși sunt un om tolerant și mult mai echidistant, mai echilibrat chiar decât în perioada în care lucram în presă și eram radical. Cu actualul PSD nu vreau să stăm la masă, pentru că este un partid în care leadership-ul este compromis și care nu înțelege noțiunea de „democrație”. Aș sta la masă cu USR, cu PMP, cu minoritățile și chiar cu Pro România sau cu bucățele din ALDE, dar cu cei din PSD mi-e imposibil, atâta timp cât ei continuă lupta cu justiția și consideră Europa vinovată pentru ce se întâmplă în România, ignorând propria lor vină.”