Președintele Klaus Iohannis susține o declarație de presă, la Palatul Cotoceni, începând cu ora 14:00, a transmis Administrația Prezidențială.

„Dragi români, din nefericire, pandemia este cea mai gravă criză sanitară din ultimul secol. Impactul se resimte în viață fiecăruia și în economiile naționale. Din păcate, și în România efectele acestei pandemii devin din ce în ce mai vizibile. Astăzi avem 637 de cazuri, iar 30 de români au murit din cauza acestei boli.

Este greu de imaginat cum pot fi unii care umblă pe la televizor, pe stradă și spun că nu există niciun pericol, că boală asta este una ușoară, iar alții, adepţi ai teoriilor conspiraţiei, spun că nici măcar nu există boala. Ea există, este o boală grea, cu un impact devastator asupra lumii și a României. Este foarte greu de luptat cu această boală. Săptămâna trecută, am spus că nu este cazul unor dispute politice când vine vorba de combaterea pandemiei.

Sunt siderat de cum reacționează PSD în Parlament legat de legea care prevede carantinarea și izolarea persoanelor. Este nevoie urgentă de această lege. PSD-ul a venit cu argumente care, pur și simplu, sunt false. Guvernul nu avea cum să vină mai repede cu această lege, până nu se publicau argumentele CCR. PSD-ul tergiversează această discuție și recunosc că și pe mine mă surprinde acest cinism exagerat de care da dovadă PSD, tergiversând această lege. PSD privează Guvernul de un instrument foarte important în lupta împotriva acestei pandemii.

Este șocant, pentru că această tergiversare, prin care PSD vrea să pară important sau interesant, poate costa viața a zeci sau chiar a sute de români. Reiau apelul către Parlament: finalizați discuțiile, găsiți o formă bună a acestei legi. Altfel, veți fi moralmente responsabili de moartea a zeci sau sute de români. Această amânare este intolerabilă!”, a anunțat marți președintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a cerut săptămâna trecută responsabilitate politică și a făcut un apel la partidele politice pentru adoptarea cât mai repede a proiectului de lege. Marți sunt reluate discuțiile în Comisia Juridică din Senat, urmând a se intra pe fiecare amendament depus de parlamentari.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat luni, după ședința CExN că legea carantinării nu va fi votată în Senat până nu vor veni în comisiile de specialitate premierul Ludovic Orban și ministrul Sănătății. PSD susține că izolarea, carantina și spitalizarea „trebuie făcute pe baza unor dovezi clare, științifice de boală. „Semnele sugestive” nu reprezintă o dovadă științifică, clară” și că în lege nu este precizată perioada acestor măsuri. O altă problemă, în opinia PSD, este cea a copiilor cu părinți aflați în izolare sau în carantină. „În niciun caz vreun funcționar vremelnic nu poate hotărî soarta lor, chiar și temporară”, arată PSD.

Orban, indignat de amânarea PSD

„Amânarea aoptării legii înseamă o creștere dramatică a riscului de infectare cu COVID-19. În totate țările democratice din lume autoritățile au la dispoziție carantina, izolarea și posibilitatea de a trata pacienții sub control medical”, a spus sâmbătă premierul.

Camera Deputaților a adoptat, joi seară, proiectul de lege prin care este instituită carantina și izolarea, cu 266 de voturi „pentru”, 11 „împotrivă” și 8 abțineri. Față de varianta inițială, documentul a suferit modificări substanțiale. Astfel, cei care vor fugi din carantină sau izolare vor fi băgați în carantină instituționalizată pe cheltuiala proprie, prevedere eliminată inițial de PSD.

Camera Deputaților a fost prima cameră sesizată, Senatul fiind camera decizională.

Noi îmbolnăviri în România

Alte 637 de noi îmbolnăviri au fost raportate marți în România, bilanțul ajungând la 33.585, potrivit datelor publicate de Grupul de Comunicare Strategică. În ultimele 24 de ore, au fost făcute 14.237 de teste. De asemenea, în ultima zi au fost raportate 30 de decese din cauza COVID-19. Joi, Iohannis a făcut un apel către clasa politică la „colaborare loială între instituțiile statului”. El a spus că nu este momentul orgoliilor și a cerut Parlamentului să adopte urgent legea privind carantinarea și izolarea, pentru a da autorităților pârghiile să acționeze pentru protejarea sănătății oamenilor.