Daniel Dineș are 49 de ani și s-a născut în Onești, județul Bacău. Și-a petrecut copilăria în perioada comunistă, când România era condusă de către dictatorul Nicolae Ceaușescu. Cititor avid, pasionat de SF, Dines a declarat că și acum citește la fel de mult ca acum 15 ani. „Una dintre pasiunile mele este să învăț încontinuu‟, spunea el în 2020, citat de libertatea.ro.

Avea „un pic de talent la matematică‟, așa că a intrat ușor la facultate, la secția informatică a Universității București. Facultatea nu prea i-a plăcut însă, așa că nu prea dădea pe la cursuri.

A terminat, totuși, Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității București în anul 1997. A învățat programare într-o vară Programarea i-a făcut cu ochiul după ce un coleg i-a spus că poate face 300 de dolari pe lună. Eu cred că trăiam cu 30 de dolari pe lună atunci.

Aşa că m-am apucat să învăţ, am petrecut toată vara studiind un limbaj de programare după ce am făcut rost de o carte. După câteva luni m-am angajat la o firmă care nu avea destule calculatoare. Aşa că lucram noaptea, de la 8 seara, pe un calculator de la ei.

A fost plăcerea vieţii mele. Era un calculator puternic pentru perioada aceea, a fost jucăria mea timp de şase luni. Îmi puneam muzică, eram singur, studiam, lucram.

Recrutat de Microsoft

Era perioada 1990-1995. La acel moment, Microsoft începuse să recruteze personal din România. Așa că a încercat și el, atras de salariul anual brut de 60.000 de dolari. A participat la interviuri așa că a fost selectat.

A plecat în Statele Unite în anul 2000. Dar nu a reușit să se acomodeze, spune el. În plus, avea aplecarea spre antreprenoriat.

Așa că programatorul s-a întors în România în anul 2005 pentru a pune bazele unei companii care se numea inițial DeskOver. Aceasta a fost redenumită UiPath în anul 2015.

„Să pornești o companie dintr-un loc mic fără piață are un avantaj ascuns: te forțează să gândești global din prima zi‟, a scris Dines într-o scrisoare inclusă în documentele depuse pentru listare, conform Bloomberg.

Într-un interviu dat revistei Forbes din 2019, Dines spunea că s-a chinuit să plătească salariile vreme de aproape zece ani și că fiecare zi era o luptă.

Primul client al UiPath a venit în anul 2014 și a fost o companie din India. Sediul companiei a fost apartamentul lui Dines până în 2017, când aceasta a fost mutată în Statele Unite, la New York.

Astăzi, după listare acțiunile companiei au crescut cu încă 23%, până la 69 de dolari pe unitate. Acest lucru a făcut ca valoarea companiei să fie de 35 de miliarde de dolari. Joi acțiunile creșteau din nou, cu 12,42%, astfel că societatea are acum o valoare bursieră de 40 de miliarde de dolari.

Suma este echivalentă cu 33 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă mai mult de 10% din întreaga economie a României.