SCHIMBARE Digitizarea a transformat calculatorul anilor trecuți, îngrămădit într-­un card de memorie, în calculatorul acestui an, îngrămădit într­-un nastur. Aceasta face ca «Legea lui Moore» să rămână valabilă și transformă internetul informației și al oamenilor în internetul lucrurilor. Lucrurile interconectate între ele, toate la dispoziția dumneavoastră

La începutul mileniului trei, definiția cuvântului „analfabet“ a fost lărgită, incluzând în ea și pe cei care nu știu să folosească un computer. Foarte curând, această definiție va deveni mai cuprinzătoare și îi va include și pe cei care nu știu să folosească  smartphone-ul/tableta. De ce modificăm definițiile unor cuvinte care au însemnat același lucru mii de ani, până la noi? Este simplu, din aceleași motive pentru care avem mai mult timp liber, trăim mai bine, avem speranțe mai mari. Tehnologia și progresul tehnologic sunt răspunsul, ceea ce ajută societatea să ne recompenseze cu din ce în ce mai mult.

Dorim să avem smartphone­-ul permanent la noi, îl dorim saturat de senzori mai mult sau mai puțin folositori, senzori care acum se găsesc separat în unele produse conexe, îl dorim să ne ajute în alegerea produselor și la efectuarea plăților. Lupta producătorilor de device­-uri pentru cipul NFC se va sfârși prin standardizare în beneficiul consumatorului și, indiferent de producătorul telefonului sau de sistemul de operare folosit, vom putea alege serviciul de plată care ni se potrivește. Dacă nu se va înțelege acest lucru, potențialul ridicat de la această dată va fi spulberat de alte idei gândite în beneficiul nostru. Ideea de bancă nu va mai fi asociată cu o clădire, ci mai mult cu spațiul virtual de plată și negociere. Dacă cei care fac acum noua lege electorală vor fi deschiși la minte, poate vom da o nouă utilizare jucăriei din buzunar. Telecomunicațiile vor fi așa cum ne dorim noi, clienții, să fie, device­urile vor fi atât de mari sau de mici pe cât vrem noi, vor avea acele servicii pe care ni le dorim și câteva sute în plus pentru a avea de unde alege. Nimic din ceea ce nu suntem dispuși să plătim nu va mai exista. Furnizorii de servicii de telecomunicații vor fi nevoiți să-­și lărgească portofoliul de servicii și să atace domenii la care acum nu se gândesc, ținând seama de realitățile existente. Indiferent unde se va ajunge cu digitizarea, indiferent unde ne va duce progresul tehnologic, problemele noastre rămân aceleași. Societatea nu progresează în același ritm cu tehnologia. Persoanele care au în responsabilitate modernizarea societății își ating limita de incompetență odată cu numirea în funcție, legislația mai degrabă tradusă decât adaptată este mai tot timpul cu câțiva pași în urmă. Inerția, corupția și, uneori, reaua-credință fac ca normalitatea existentă în marea „țară“ Europa să fie mai tot timpul un deziderat la noi.

Educația, singurul remediu

Thomas L. Friedman, în una dintre cărțile sale, descrie o fabrică în care se produceau anual aproximativ 300.000 de mașini Lexus, care avea, în 1996, 300 de roboți și 60 de angajați. Dacia producea aproximativ tot atâtea autoturisme cu peste 2.500 de angajați, care se gândesc că soluția la problemele lor este greva. Multe dintre meseriile acum plătite bine nu vor mai exista sau se vor transforma într-o măsură atât de mare, încât cei care le­-au practicat vor fi nevoiți să le învețe din nou. Concurența pentru un loc de muncă va fi din ce în ce mai aprigă și se va desfășura fără granițe. William Marshall spunea că „principalul remediu împotriva salariilor scăzute este, o educație mai bună“. Ce vor face cele câteva sute de mii de absolvenți de liceu care nu au reușit să treacă examenul de bacalaureat, presupunând, bineînțeles, că nu toți părinții au o firmă la care să­-și pună copilul manager. Cum își vor susține interviul de angajare și la ce ar putea să îi folosească un angajator care ar fi dispus să-­i ajute? Cum îi va ajuta lipsa lor de educație să facă față solicitărilor vieții?

Teoria evoluționistă a arătat că nu cea mai puternică specie supraviețuiește, nici cea mai inteligentă, ci cea care se adaptează cel mai bine la schimbare. În cazul oamenilor, perfecționarea continuă ajută, dar nu dă garanții. Dacă doriți să supraviețuiți într-o societate tot mai tehnologizată, fie că sunteți angajat sau angajator, priviți cu atenție în jur și adaptați­-vă.