Acuzații extrem de grave la adresa laboratorului de la Wuhan! Circa 20 de cercetători au cerut să se cerceteze serios pista unui accident de laborator în ancheta privind originile coronavirusului.

Problema agită lumea ştiinţifică de aproape un an: care este originea coronavirusului răspunzător de criza sanitară fără precedent prin care trecem? Mai multe piste sunt în studiu, printre care provenienţa animală.

Acuzații extrem de grave la adresa laboratorului de la Wuhan! Documente divulgate pe internet

Deşi o echipă a OMS însărcinată să ancheteze în legătură cu acest subiect a înlăturat ipoteza unui accident de laborator, documente inedite divulgate pe Twitter seamănă îndoiala. Aceste documente – o teză şi două memorii – redactate în 2014, 2017 şi 2019 şubrezesc argumentaţia susţinută de laboratorul din Wuhan până acum, aşa cum relatează “Le Monde” vineri, 14 mai, potrivit LA LIBRE BELGIQUE.

Potrivit cotidianului, înscrisurile ar dovedi că Institutul de virusologie din Wuhan nu ar fi fost absolut sincer în ce priveşte numărul şi natura coronavirusurilor pe care le conservă ca şi experienţele făcute pe aceste virusuri.

“Ştiam că cercetătorii de la Wuhan Institute of Virology nu fac publice toate datele de care dispun”, detaliază specialistul în biologie moleculară Virginie Courtier pentru ziarul “Le Monde”.

“Suntem de astă dată pe o treaptă superioară: mai multe din declaraţiile lor precedente par a fi contrazise în aceste memorii”.

Cercetătorii cer să se ia în serios pista unui accident de laborator

Paralel cu această scurgere, circa 20 de cercetători renumiţi au lansat un apel în revista “Science” pentru ca pista unui accident de laborator să fie studiată, la fel ca şi cea a “răspândirii zoonotice”.

“Este necesară şi realizabilă o mai mare claritate privind originile acestei pandemii”, se poate citi în scrisoare.

“Trebuie să luăm în serios ipotezele privind cauzele naturale sau cele legate de un laborator, până ce vom dispune de date suficiente.

O anchetă adecvată trebuie să fie transparentă, obiectivă, bazată pe date. Ea trebuie să includă o expertiză vastă, să fie supusă unui control independent şi să fie gestionată responsabil pentru a minimiza impactul conflictelor de interese”.

Cerând agenţiilor de sănătate publică şi laboratoarelor să facă publice dosarele lor, cercetătorii cer ca ancheta privind originile coronavirusului să fie documentate scrupulos “în aşa fel încât analizele să fie reproductibile de către experţi independenţi”.