Noi probleme pentru compania SpaceX deţinută de Elon Musk. Încă un prototip al rachetei SpaceX Starship, menită să transporte la un moment dat un echipaj uman pe planeta Marte, a explodat la aterizare.

Este cel de-al treilea incident de acest fel, cu singura deosebire că, de această dată, racheta reuşise să aterizeze la punct fix pe verticală, în urma zborului test ce s-a desfăşurat deasupra statului american Texas. Explozia s-a produs la câteva minute după ce racheta aterizase şi misiunea fusese declarată un succes, potrivit The Guardian.

Comentatorul programului SpaceX a declarat imediat după aterizare: “A treia oară e cu noroc, așa cum se spune”. Însă la foarte scurt timp, a avut loc o explozie uriaşă, iar prototipul rachetei SpaceX a fost aruncat la câţiva metri în aer, căzând apoi în marea de flăcări ce a învăluit zona de aterizare.

Reacţia surprinzătoare a lui Elon Musk

Fondatorul SpaceX, miliardarul Elon Musk, a comentat şi el incidentul, pe un ton surprinzător de destins: “Starship 10 a reușit să aterizeze într-o singură bucată! Odihnește-te în pace SN10, ai fost lăsată la vatră cu onoare.”

“Echipa SpaceX a făcut o treabă excelentă. (…) Într-o bună zi, adevărata măsură a succesului va fi când zborurile Starship vor deveni un lucru banal”, a mai declarat, joi, Elon Musk.

Primul zbor orbital al unei rachete SpaceX Starship este programat pentru finalul acestui an. În anul 2023, planul este ca această rachetă să zboare în jurul Lunii, având şi un pasager la bord, respectiv miliardarul japonez Yusaku Maezawa.

Precedentele explozii ale unor rachete dezvoltate de SpaceX au avut loc în decembrie 2020, când prototipul a explodat la revenirea la sol, după ce zburase până la 12 km altitudine.

Al doilea incident a avut loc în luna februarie a acestui an, după un zbor similar, până la o altitudine de 10 km.