Lansarea unei rachete Falcon 9, folosită de compania SpaceX şi pentru alte misiuni, a fost anulată în ultimele minute, duminică noapte, transmite luni Space.com, citată de Agerpres.

Racheta Falcon 9 trebuia să transporte pe orbită o nouă serie de 60 de microsateliţi Starlink pentru internet de mare viteză.

Există șanse ca lansarea să aibă loc luni noapte

Misiunea a fost anulată în mod automat, cu mai puţin de 90 de secunde înainte de lansarea ce urma să aibă loc de la Centrul Spaţial Kennedy, aparţinând NASA, din Cape Canaveral, Florida.

„Vehiculul şi încărcătura se află în stare bună. Următoarea oportunitate de lansare va avea loc mâine”, a declarat duminică Andy Tran, reprezentant al companiei SpaceX.

Această misiune a mai fost anulată în luna februarie din cauza unor probleme de hardware şi a condiţiilor meteorologice nefavorabile. Misiunea, denumită Starlink 17, va fi cea de-a 6-a lansare a companiei SpaceX în 2021. SpaceX dispune în prezent de peste 1.000 de sateliţi Starlink pe orbită

Prima treaptă a rachetei Falcon 9 ce va fi utilizată pentru această misiune a mai fost folosită în alte 7 misiuni – lansarea unui satelit Iridium-8, a unui satelit Telstar 18 Vantage, precum şi pentru lansarea a cinci serii de sateliţi Starlink.

Conform predicţiilor meteorologice, luni noaptea şansele ca vremea să permită lansarea misiunii Starlink 17 sunt de 70%.

Rivalul Jeff Bezos se confruntă și el cu probleme

Compania spaţială a miliardarului Jeff Bezos a anunţat săptămâna trecută că lansarea rachetei sale New Glenn, capabilă să transporte o încărcătură grea, a fost amânată pentru al patrulea trimestru al anului viitor, relatează Reuters.

Lansarea rachetei fusese anunţată iniţial pentru sfârşitul acestui an.

Amânarea vine după ce Forţele Spaţiale din Statele Unite nu au selectat racheta New Glenn pentru faza a doua a achiziţiilor de servicii în cadrul programului de Lansări Spaţiale de Securitate Naţională (NSSL), a anunţat compania într-un mesaj publicat pe blogul său.

Blue Origin, care se confruntă cu o concurenţă acerbă din partea SpaceX deţinută de Elon Musk, a pierdut în faţa rivalului său după SpaceX şi United Launch Aliance (ULA) li s-au acordat contracte de lansare în valoare de miliarde de dolari în misiuni de securitate naţională care încep în 2022. ULA este o asociere între Boeing Co şi Lockheed Martin Corp.