Omul de afaceri ceh Petr Kellner, proprietar al companiei-mamă a PRO TV, mai exact a grupului american AT&T, s-a stins din viață după ce elicopterul în care se afla s-a prăbușit lângă un ghețar din Alaska. Avea doar 55 de ani.

De menționat este faptul că, pe lângă patronul PRO TV, alte patru persoane au fost ucise sâmbătă, la bordul elicopterului Airbus AS350 B3. Printre victime se aflau și doi ghizi, pilotul elicopterului și un turist. Acesta se afla în acel moment într-o excursie, iar autoritățile au demarat o anchetă pentru a afla modul în care s-a produs accidentul și care a fost cauza, notează Bloomberg. 

Potrivit listei Forbes a miliardarilor, Petr Kellner, în vârstă de doar 55 de ani a fost cea mai bogată persoană din Republica Cehă. El a ajuns la un acord pentru cumpărarea companiei-mamă a PRO TV de la grupul american AT&T, iar pe lângă asta, mai deține un imperiu economic cu legături extrem de strânse cu piața rusă, dar și cu China, scrie presa locală și internațională.

Cine a fost Petr Kellner

Kellner se clasa până acum pe locul 73 în ultimul top Forbes al miliardarilor din întreaga lume, iar averea sa era estimată la 15,5 miliarde de dolari. De menționat este faptul că, acesta și-a început cariera în Cehia în anii 90, ocupându-se cu vânzarea de produse de birotică.

Fondul de investiții PPF l-a ajutat enorm în ascensiunea sa. Acesta a preluat acțiunile multor companii de stat privatizate de guvernele Cehiei din acea perioadă, iar în 1995, PPF a cumpărat 20% din acțiunile celei mai mari companii locale de asigurări, Česká Pojišťovna, preluând și managementul.

Acela a fost momentul în care Kellner a devenit un jucător major pe piața din Cehia și a început expansiunea de business în regiune. Astfel, nu a durat prea mult, iar miliardarul a preluat deja  controlul asupra unor afaceri din sectoare diverse, precum Home Credit (credite non-bancare), Sotio (biotehnologie), O2 Cehia (telecom), Polymetal International (minerit, metale rare), Skoda Transportation (inginerie, construcție de locomotive și mijloace de transport în comun), PPF Banka (bancă), PPF Real Estate Holding (investiții imobiliare), RAV Agro (agricultură).