Potrivit comunicatului din partea Ministerului Justiției, Octavia Spineanu-Matei, actualul judecător din partea României la Tribunalul Uniunii Europene, a fost aleasă pentru a fi noul judecător din partea României la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Ce se mai arată în comunicat

„În conformitate cu prevederile art. 5, alin. (2) – (4) din Procedura pentru desemnarea candidatului României pentru funcția de judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (Procedura de selecție), aprobată de Guvernul României, prin Memorandum, la data de 9 iulie 2020, Comisia de selecție s-a întrunit în perioada 21 – 22 octombrie 2020, prin mijloace de comunicare la distanță, în vederea audierii candidaților selectați pentru etapa interviului.

În urma deliberărilor, Comisia de selecție, cu întrunirea majorității de cel puțin 2/3 din numărul membrilor Comisiei, prevăzute la art. 6, alin. (1) din Procedura de selecție, a decis următoarele:

Candidatul României pentru funcția de judecător al Curții de Justiție a Uniunii Europene – Octavia SPINEANU – MATEI

Propunerea de rezervă nr. 1 – Cristian Daniel OANA

Propunerea de rezervă nr. 2 – Răzvan Horațiu RADU

În temeiul art. 6, alin. (3) din Procedura de selecție aprobată de Guvernul României, propunerile de mai sus, însoțite de dosarele de candidatură ale persoanelor aflate pe lista scurtă, vor fi comunicate Guvernului, spre aprobare”, arată comunicatul menționat anterior.

Au fost numiți alți 14 judecători în cadrul Tribunalului

La mijlocul lunii mai 2019, reprezentanții guvernelor statelor membre au numit 14 judecători în cadrul Tribunalului Uniunii Europene.

Tribunalul este una dintre cele două instanțe care alcătuiesc Curtea de Justiție a Uniunii Europene, alături de Curtea de Justiție însăși. Tribunalul este organul jurisdicțional care se pronunță în primă instanță în ceea ce privește majoritatea deciziilor luate de Comisie și de alte instituții și organe ale UE, în toate domeniile în care Uniunea Europeană deține competențe.

Următorii judecători au fost numiți din nou în cadrul Tribunalului pentru perioada cuprinsă între 1 septembrie 2019 și 31 august 2025:

  • dl Eugène Buttigieg (Malta)
  • dl Anthony Collins (Irlanda)
  • dna Ramona Frendo (Malta)
  • dl Colm Mac Eochaidh (Irlanda)
  • dl Jan Passer (Republica Cehă)
  • dna Vesna Tomljenović (Croația)

Șapte judecători au fost numiți pentru prima dată în cadrul Tribunalului pentru aceeași perioadă:

  • dl Johannes Laitenberger (Germania)
  • dl José Martín y Pérez de Nanclares (Spania)
  • dl Rimvydas Norkus (Lituania, în locul dlui Bieliūnas)
  • dna Tamara Perišin (Croația)
  • dl Miguel Sampol Pucurull (Spania)
  • dna Petra Škvařilová-Pelzl (Republica Cehă)
  • dna Gabriele Steinfatt (Germania)

Pe lângă aceștia, dl Iko Nõmm (Estonia) a fost numit pentru prima dată în funcția de judecător în cadrul Tribunalului pentru perioada cuprinsă între 1 septembrie 2019 și 31 august 2022.

Mandatul dlui Nõmm are o durată mai scurtă decât cel al celorlalți judecători, deoarece se numără printre judecătorii care au fost sau vor fi numiți pe trei ani, în conformitate cu reforma Tribunalului. Obiectivul este de a alinia mandatul acestor judecători cu sfârșitul mandatului celuilalt judecător din același stat membru, arată site-ul oficial al Consiliului Uniunii Europene.

Sursă foto: Inquam Photos / Alberto Groşescu