Descoperire de ultimă oră făcută de specialiștii străini. Potrivit noi.md, cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga și Institutul Max Planck pentru Cercetări Medicale din Germania au demonstrat că infecția cu coronavirus poate fi tratată cu extract de artemisinină.

Potrivit sursei citate, această substanță folosită în combaterea coronavirusului se regăsește în pelin, o plantă perenă, ierboasă, folosită des în medicina alternativă. Rezultatele cercetărilor lor au fost publicate de revista științifică Scientific Reports, scrie tass.ru.

Potrivit articolului, tratamentul pe bază de artemisinină este eficient împotriva tulpinilor europene ale coronavirsului, adică cele din Germania și Danemarca. Totodată, această substanță este eficientă și în cazul tulpinii originale din Wuhan.

„În studiul nostru, confirmăm eficacitatea tratamentului pe bază de artemisinină a două tulpini europene a SARS-CoV-2 din Germania și Danemarca, care sînt mai strîns legate de majoritatea tulpinilor SARS-CoV-2 care circulă în întreaga lume decît tulpina originală din Wuhan”, se spune în articolul.

”Medicamentele sunt ușor disponibile”

Totodată, autorii studiului au mai subliniat faptul că medicamentele pe bază de artemisinină nu sunt doar sigure ci și „ușor disponibile pentru distribuție în întreaga lume la prețuri relativ mici”. Mai exact, spre deosebire de alte tratamente, cel care conține această substanță este mult mai accesibil.

În același timp, oamenii de știință au mai descoperit că substanțele artesunat și artemether, derivate din artemisinină, de asemenea, sunt capabile să lupte împotriva noului coronavirus.

De menționat este faptul că, în prezent, artemisinina și derivații săi sunt componente ale unui preparat împotriva malariei tropicale, una dintre cele mai frecvente boli din Africa.

Pentru a crea un tratament mult mai accesibil, eficient pentru o mare parte a populației la nivel mondial, autorii articolului precizează că în următoarea perioadă au în plan să înceapă studiile clinice cu derivați ai artemisininei pentru a determina eficacitatea potențialelor preparate în lupta împotriva noului coronavirus.