Pana la jumatatea lunii februarie, in cadrul Programului Fermierul au fost oferite scrisori de confort pentru proiecte depuse in valoare de 15,3 milioane lei, ceea ce inseamna peste 50% din banii alocati pentru anul 2005, conform unui comunicat al Ministerului Agriculturii.

Ministerul a alocat in 2005 pentru creditarea agricultorilor fonduri de 30 milioane lei. Acest fond este disponibil celor care doresc sa faca afaceri in agricultura si au nevoie de cofinantare pentru proiectele SAPARD cu o dobanda fixa de 5%.

Suma de 15,3 milioane lei reprezinta credite angajate pentru un numar de 29 de proiecte. Judetele unde sunt cele mai multe proiecte care au primit scrisori de confort sunt Botosani, Olt, Constanta si Suceava.

In anul 2006 Ministerul Agriculturii va aloca pentru creditarea agricultorilor fonduri de 700 milioane de lei, iar activitatile pentru care agricultorii vor putea obtine credite prin intermediul programului Fermierul vor fi extinse, printre acestea urmand sa fie inclusa si achizitia de masini si utilaje agricole noi.

Programul Fermierul constituie un ansamblu de masuri menite sa sprijine transformarea gospodariilor taranesti in ferme familiale comerciale, prin consolidarea exploatatiilor si imbunatatirea accesului la resurse financiare.

Sursa: Capital, 17 februarie 2006