Conferinţa de prezentare a oportunităţilor de afaceri legate de amplasarea unor elemente ale sistemului de apărare antirachetă al SUA la Deveselu, numită „Zilele industriei”, a avut loc la Caracal, la Casa Armatei, unde au fost prezenţi aproximativ 60 de reprezentanţi ai unor firme româneşti, dar şi din alte ţări (SUA, Grecia, Bulgaria, Italia). Domeniile în care lucrează firmele interesate să participe la construcţia bazei de la Deveselu sunt: infrastructură, logistică, construcţii, securitate, comunicaţii, IT. Evenimentul a fost organizat de Corpul de Geniu al Forţelor Terestre ale Statelor Unite din Europa, în colaborare cu Agenţia de Apărare Antirachetă – US Missile Defense Agency, Comandamentul European al Statelor Unite – US European Command şi Forţele Navale ale SUA.
Reprezentantul unei firme de securitate din Craiova, Constantin Cojocaru, a susţinut că firmele româneşti au lucrat la proiecte mai complicate decât cel de la Deveselu şi în mod sigur vor întruni cerinţele pentru a putea participa la licitaţii şi a obţine contracte.
„Suntem interesaţi de acest proiect pentru că, în mod sigur, el va presupune şi proiecte adiţionale legate de securitatea sitului. Proiectul este de anvergură, sunt interesate diverse firme, americanii prezintă acum cerinţele pe care noi, partea românească trebuie să le implementăm. Cred că vor fi mai multe firme care vor contribui la acest proiect. Proiectul este ok, este fezabil, nu este nemaiîntâlnit. Din punctul meu de vedere au fost proiecte şi mai complicate pe care firmele româneşti le pot rezolva fără probleme. Vizavi de partea de construcţii cerinţele sunt clare, americanii ţin foarte mult la un standard de calitate. Se va face în sensul acesta un curs de calitate de către toate firmele interesate. Trebuie să ne raportăm totuşi la standardele lor. În ce priveşte partea de securitate, firmele care vor participa vor trebui să aibă o autorizare din partea organelor naţionale de securitate. Sunt cerinţe de bun simţ şi seriozitate”, a apreciat Cojocaru.
O conferinţă similară celei de la Caracal s-a desfăşurat şi la Bucureşti, unde au participat peste 170 de firme interesate să lucreze la Deveselu. Obiectivul acestor conferinţe este de a oferi informaţii cu privire la cadrul general, necesităţile de infrastructură şi facilităţi, precum şi la oportunităţile de afaceri în domeniile construcţii şi prestări servicii în vederea dislocării unor elemente ale sistemului de apărare antirachetă ale SUA la Deveselu în perimetrul bazei existente aparţinând Ministerului Apărării Naţionale.
Potrivit organizatorilor conferinţelor de la Bucureşti şi Caracal, lucrările de amenajare a bazei de la Deveselu, care va găzdui elemente al scutului de apărare antirachetă al SUA, sunt programate să înceapă în primăvara anului 2013, după finalizarea procedurilor de selectare a contractorilor.
La 21 mai, cu ocazia Summitului NATO de la Chicago, preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat speranţa că firmele româneşti vor avea acces prioritar la lucrările de amenajare a bazei de la Deveselu. „Eu cred că în luna iunie veţi vedea armata americană făcând oferte publice, explicând întâi mecanismul în două sesiuni de pregătire a agenţilor economici, a firmelor, una la Bucureşti şi una la Caracal. Deci firmele vor putea să vină, nu le exclude nimeni, să sperăm că românii vor da oferte bune pentru a deveni furnizori. Pentru că încep multe, începe construcţia, hrană, sunt multe. E atâta logistică la construirea unei astfel de baze şi apoi la exploatare. Deci, da, firmele româneşti vor avea acces şi sper să îl aibă cu prioritate pentru că sunt de acasă, ar trebui să dea cele mai bune oferte”, a afirmat preşedintele Băsescu.
Sursa: Agerpres