Excluzând variaţiile sezoniere din cadrul datelor colectate, indicele Previziunea Netă de Angajare de +7% prezintă o uşoară scădere comparativ cu cel raportat în trimestrul precedent. Această Previziune este de asemenea cu 4% mai mică faţa de cea anunţată în perioadă similară a anului trecut. Totuşi, rezultatele pentru trimestrul al treilea reprezintă un trend continuu de angajări demne de luat în seamă, observate pe parcursul ultimilor doi ani. Angajatorii în şapte din cele 10 sectoare economice analizate se aşteaptă să îşi crească numărul angajaţilor în proporţii variate în următoarele trei luni.

Intervievarea a peste 630 de angajatori români dezvăluie faptul că 19% dintre aceştia plănuiesc să-şi mărească volumul de forţă de muncă în al treilea trimestru al anului 2013, în vreme ce doar 9% se aşteaptă la scăderi ale numărului de angajaţi. Dintre cei intervievaţi, 70% se aşteaptă la menţinerea nivelului actual al forţei de muncă.

Incertitudinea la nivel global continuă să scadă încrederea angajatorilor, iar din datele studiului rezultă că activitatea de angajare pentru trimestrul al treilea din 2013 va continuă să se reducă comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut în cele mai multe țari și teritorii.

„Deşi aceste rezultate reflectă tiparul actual de schimbări rapide şi de incertitudine relativă la nivelul pieţei, companiile nu au încetat activitatea de angajare. Creşterea preconizată a numărului de locuri de muncă disponibile poate fi limitată datorită faptului că angajatorii rămân precauţi în faţa proceselor de indentificare şi evaluare a talentelor, iar incertitudinea asociată condiţiilor de pe pieţele europeană şi americană încă planează asupra acestora, ceea ce influențează în mod evident planurile de angajare ale companiilor,” a declarat Valentin Petrof Country Manager al ManpowerGroup România.

Cele mai optimiste planuri de angajare sunt anunţate în regiunea de Nord-Vest

Studiul scoate totodată la iveală diferenţe puternice între intenţiile de angajare ale companiilor la nivel regional. Cei aflaţi în căutarea unui loc de munca în Nord-Vest vor beneficia probabil de cel mai alert ritm al angajărilor la nivel naţional, având în vedere că în această zona Previziunea Netă de Angajare este de +21%, în vreme ce în Sud şi în Vest indicatorii sunt de doar +14% şi respectiv +10%. În acelaşi timp, intenţiile de angajare din regiunea de Sud-Vest şi din Bucuresti & Ilfov au coborât la valori negative, iar Previziunea pentru regiunea Bucuresti & Ilfov este cea mai puţin optimistă din primul trimestru al anului 2011 şi până în prezent.
De asemenea, angajatorii din sectorul industriei prelucrătoare anunţă cele mai optimiste planuri de angajare cu o Previziune Netă de Angajare de +15%, cu toate că indicele este în scădere cu 6 şi 8 puncte procentuale faţa de trimestrul 2 al acestui an şi, respectiv, faţă de trimestrul 3 din 2012. Acest domeniu de activitate are acum cea mai puternică previziune din România pentru al patrulea trimestru consecutiv. Intenţiile de angajare rămân relativ stabile de la trimestru la trimestru şi cresc faţă de anul trecut în sectoare precum Finanţe, asigurări, afaceri imobiliare şi servicii de afaceri. Ritmul creşterii este de aşteptat să încetinească în sectorul Comerţului cu ridicată și cu amănuntul, previziunea scăzând cu 8 puncte procentuale comparativ cu trimestrul anterior şi cu 14 faţa de perioadă similară a anului trecut, rezultând o Previziune moderat optimistă de +9%. Concomitent, companiile din sectorul Electricitate, gaze şi apă anticipează reduceri ale forţei de munca cu o Previziune de -10%, şi de asemenea previziuni negative de -6% sunt raportate atât pentru sectorul de Construcţii cât şi pentru Agricultură, vânătoare, silvicultură şi pescuit.

Creșteri în 13 țări din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa

Angajatorii din 13 ţări din EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa) anunţă creşteri ale volumului de personal în următorul trimestru. Cu toate acestea, planurile de angajare se dezvoltă în doar nouă ţări comparativ cu trimestrul trecut şi se reduc în 11 ţări. Faţa de anul trecut, Previziunea Netă de Angajare este mai puternică în 8 ţări, dar mai slabă în 15. Este de aşteptat că cele mai multe locuri de munca disponibile să fie în Turcia, Bulgăria şi România, şi cele mai puţine în Italia, Irlanda şi Spania. În vreme ce incertitudinile din regiune continuă să crească, există puţine semne că angajările vor lua amploare în curând. Franţa a alunecat în recesiune iar economia zonei Euro s-a contractat în ultimele 6 trimestre consecutive. Angajatorii germani par mulţumiţi să adopte o atitudine de aşteptare până când climatul de afaceri al regiunii va fi mai bine definit. În Marea Britanie angajatorii îşi păstrează un optimism rezervat. Încrederea angajatorilor pare să fie în creștere în Grecia, unde perspectiva deşi rămâne negativă, s-a îmbunatățiţ în ultimele patru trimestre consecutive.

“Companiile din toată lumea încep să se obişnuiască cu aceste condiţii economice imprevizibile şi devin din ce în ce mai agile în faţa unui mediu aflat în continuă schimbare,” a declarat Jeffrey A. Joerres, Preşedinte şi CEO al ManpowerGroup.