„Aş fi foarte surprins dacă Bitcoin va mai exista peste 10 ani“, spune Bremmer, fondatorul şi CEO-ul Eurasia Group, cea mai mare companie de consultanţă de risc din lume. El se aşteaptă ca jucătorii mari să intre în acest domeniu şi să îmbunătăţească punctele slabe ale Bitcoin.

Bitcoin este o monedă virtuală creată de un hacker anonim în urmă cu numai patru ani. Investitorii care au cumpărat această monedă ca alternativă la valutele tradiţionale susţinute de guverne au fost într-o cursă nebună anul acesta. Bitcoinii s-au tranzacţionat la un maxim de 226 de dolari, de la 20 de dolari la început de an. După ce s-a scufundat la 60 de dolari la sfârşitul lui aprilie, preţul unui Bitcoin se mişcă acum în jurul a 120 de dolari.

Investitorii s-au întors către Bitcoin din două motive. În timpul crizei bancare din Cipru, din luna martie, deponenţii au fost aproape forţaţi să accepte pierderi masive şi s-au zbătut să capete acces la conturile lor. Drama bancară din Cipru a ridicat semne de întrebare cu privire la băncile din întreaga lume, făcând investitorii să se gândească la faptul că moneda virtuală ar putea fi mai sigură.

Mai mult, investitorii devin tot mai îngrijoraţi de ceea ce ar putea însemna intervenţia băncii centrale pentru siguranţa valutelor tradiţionale. La trei ani de la intervenţia fără precedent a FED în pieţele financiare, Banca Centrală a Japoniei a venit cu propriul program de obligaţiuni care este aproape de trei ori mai mare decât cel al FED. Ca rezultat, yenul s-a depreciat dramatic.

Dar Bitcoin a căzut victimă unui alt tip de intervenţii – din partea hackerilor. Moneda în sine este aproape imposibil de accesat de hackeri, dar portofelele digitale care înmagazinează Bitcoinii au putut fi sparte. Una dintre cele mai mari case de schimb de Bitcoini din lume, Bitfloor, a fost închisă în aprilie, după ce a fost atacată de hackeri.

„Bitcoin a pierdut mult din credibilitate ca urmare a atacurilor informatice şi a volatilităţii sale“, spune Bremmer. El consideră că, în următorii ani, vor apărea o serie de monede virtuale. Monedele susţinute de companii vor fi unele dintre ele, spune acesta. Gândiţi-vă la punctele pe care pasagerii companiilor aeriene le câştigă ca urmare a călătoriilor frecvente cu avionul.

„Oamenii pot cumpăra diverse lucruri cu puncte Amex. Aceasta este o monedă adevărată creată de American Express pentru a avea un consum mai mare pe care altfel nu l-ar putea obţine“, spune Bremmer.   

Amazon şi-a lansat propria monedă, denumită Coins Monday, care permite clienţilor Amazon să cumpere aplicaţii sau jocuri de la Kindle sau Amazon Appstore. Facebook are ceva similar, denumit Credite Facebook.

Cu toate acestea, banii de hârtie şi monedele nu pleacă nicăieri încă, spune Bremmer. „Nu subestimaţi importanţa banilor cash. Banii cash facilitează corupţia şi sunt o serie de guverne în lume care vor să îşi şteargă urmele fiecărei tranzacţii în care sunt implicate“, concluzionează şeful Eurasia Group.  

<object width="640" height="480" classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" id="ep"><param name="allowfullscreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><param name="wmode" value="transparent" /><param name="movie" value="https://i.cdn.turner.com/money/.element/apps/cvp/4.0/swf/cnn_money_384x216_embed.swf?context=embed&videoId=/video/news/2013/04/04/n-cmr-bitcoin-explainer-velshi.cnnmoney" /><param name="bgcolor" value="#000000" /><embed src="https://i.cdn.turner.com/money/.element/apps/cvp/4.0/swf/cnn_money_384x216_embed.swf?context=embed&videoId=/video/news/2013/04/04/n-cmr-bitcoin-explainer-velshi.cnnmoney" type="application/x-shockwave-flash" bgcolor="#000000" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" width="640" wmode="transparent" height="480"></embed></object>

Citiţi şi Cine este românul implicat într-una dintre cele mai complexe SCHEME FINANCIARE din lume

Raiul spălătorilor de bani: Apare "bancomatul" la care schimbi monede virtuale în bani reali COLAPSUL MONEDEI virtuale: tranzacţiile cu Bitcoin au fost îngheţate

SURSA: CNN Money