La ora actuală, în România sunt circa 5000 de pensiuni în zonele rurale, iar capacitatea totală de cazare este estimată la 80.000 de locuri. Ca atare, gradul de ocupare este de 50% de 1 Mai şi de 80% de Paşte. Este normală preferinţa românilor pentru pensiunile rurale în special în perioada de Paşte, atunci când dorim cu toţii să beneficiem de un mediu liniştit, cu tradiţii, alături de familie. De altfel, de Paşte, turismul rural reprezintă prima opţiune turistică a românilor pentru ţara noastră.

Cele mai solicitate regiuni sunt Bucovina, Neamţ (pentru care s-au făcut rezervări cu mult timp înainte), Bran-Moieciu şi Maramureş, cu un grad de ocupare de peste 80% pentru fiecare. Ca noutate, cereri mari sunt şi pentru nordul Olteniei (80%), clisura Dunării (90%), Bihor (60-70%) şi Delta Dunării (unde sunt peste 3.000 de turişti).

Care sunt tendințele

Ca lungime a sejurului, mulţi turişti au ales mai mult de 5 nopţi de cazare pentru regiuni mai îndepărtate sau mai izolate, precum Delta Dunării, Bucovina sau Maramureş.  Cea mai căutată zonă de relief a fost cea submontană.

Potrivit Mariei Stoian, preşedinte fondator ANTREC, “cei mai mulţi turişti străini care au ales România în perioada de 1 Mai şi mai ales de Paşte (chiar dacă nu sunt creştini ortodocşi, doresc să ne vadă tradiţiile) au optat, de asemenea, pentru turismul rural. De exemplu, în Bihor sunt mulţi turişti maghiari şi polonezi, iar în Maramureş, francezi, italieni, britanici etc.”.

Turismul rural este prima formă de turism apărută în România de la zero începând cu anii ’90. ANTREC estimează că 2013 va fi un an foarte bun pentru turismul rural autohton iar cererea va creşte per total faţă de anii trecuţi, în contextul în care din ce în ce mai mulţi români doresc pentru concediile lor tradiţii, gastronomie de calitate şi eco, linişte şi natură, alături de familie.