Prima fază a procedurii ‘Open Season’ le oferă potenţialilor transportatori posibilitatea de a-şi exprima interesul în rezervarea capacităţii conductei, precum şi de a solicita acces la documentele procedurii, ulterior putând depune oferte neangajante pentru rezervare de capacitate.

Documentele ‘Open Season’ includ detalii referitoare la procedură, formularul acordului de transport al gazelor şi codul de reţea aferent, stabilind termenii şi condiţiile propuse de transportator pentru serviciile de transport prin conducta Nabucco.

‘Pe măsură ce continuă dezvoltarea proiectului Nabucco, suntem încântaţi să putem anunţa atingerea acestei etape extrem de semnificative. Odată construită, conducta Nabucco va oferi producătorilor şi transportatorilor acces la pieţe aflate în creştere din Europa Centrală şi de Sud-Est precum şi un acces sporit la Terminalul Central European de Gaze Naturale de la Baumgarten. Procedura de tip ‘Open Season’ se va desfăşura conform principiilor liberului acces şi diversificării aprovizionării’, a declarat Reinhard Mitschek, CEO al Nabucco Gas Pipeline International GmbH.

Finalizarea primei faze a procesului ‘Open Season’ este prevăzută pentru sfârşitul celui de-al doilea trimestru al acestui an. După încheierea cu succes a acestei etape, transportatorii vor fi invitaţi să transmită oferte angajante. Începerea etapei ofertelor angajante este prevăzută pentru trimestrul al treilea al anului 2013. Pentru a asigura un anumit nivel de flexibilitate, Nabucco Gas Pipeline International GmbH îşi rezervă dreptul de a extinde sau modifica calendarul prevăzut pentru ‘Open Season’.

‘Propunerile făcute de companie sunt extrem de competitive şi atractive din punct de vedere comercial. Pe baza discuţiilor aflate în desfăşurare cu producători şi transportatori, avem motive să fim încrezători în ceea ce priveşte nivelul crescut de interes în această fază a procesului Open Season. Procesul Open Season va beneficia de cele mai înalte standarde de transparenţă garantând în acelaşi timp faptul că schimbul de informaţii cu potenţialii transportatori va fi tratat în condiţii de confidenţialitate’, a afirmat Frank Siebert, CFO al Nabucco Gas Pipeline International GmbH.

Proiectul Nabucco reprezintă cea mai scurtă rută de acces a gazelor naturale de la exploatările din Azerbaidjan către Europa de Sud-Est, care facilitează acces direct întregii pieţe din regiunea Balcanilor, cât şi consumatorilor din Italia şi Grecia.

Conducta Nabuco va face conexiunea cu Trans Anatolian Pipline (TANAP), la graniţa turco-bulgară, tranzitând Bulgaria, România şi Ungaria, până la terminalul central-european de redistribuire (HUB) de la Baumbarten, Austria. Via Baumgarten, gazele furnizate prin Nabucco pot alimenta peste 500 de milioane de clienţi din Europa.

Proiectul Nabucco are drept scop diversificarea surselor de aprovizionare cu energie ale Uniunii Europene, prin construirea unui gazoduct care va porni de la Marea Caspică şi va ocoli Rusia. Conducta va avea o lungime de 3.300 de kilometri.
Sursa: Agerpres