Într-un interviu publicat duminică într-un cotidian austriac, Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a subliniat că situaţia din Cipru este ‘un caz special’, provocat de un sector financiar supradimensionat care a fost alimentat de investitorii străini. ‘Cu siguranţă, acest sistem nu va mai putea continua’, a apreciat Nowotny, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Austriei.

Întrebat cât de periculoasă este criza din Cipru pentru pieţele financiare europene, Nowotny a spus că Ciprul este responsabil pentru doar 0,2% din producţia economică a zonei euro. ‘Vedem semne clare de îmbunătăţire în Spania, Portugalia şi Irlanda. De asemenea, nu văd probleme economice grave în Italia, astfel încât cred că nu va avea loc o contagiune’, a spus Nowotny.

Preşedintele cipriot, Nicos Anastasiades, este la Bruxelles pentru a continua discuţiile cu creditorii internaţionali, Fondul Monetar Internaţional, Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană, înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Finanţe din zona euro, programată să înceapă la ora 17.00 GMT.

Banca Centrală Europeană a avertizat că va înceta să ofere lichidităţi de urgenţă băncilor cipriote dacă nu se va ajunge la un acord de soluţionare a crizei până la data de 25 martie.
Sursa: Agerpres