În ceea ce privește economiile efectuate de către clienții RBL, acestea au fost cu 13% mai mari față de nivelul anului 2011, soldul total aferent acestor contracte atingând, la sfârșitul anului, cifra de 262,4 milioane lei.
La finele lui 2012, valoarea agregată a sumelor contractate de clienții RBL a ajuns la 2,6 miliarde lei, în creștere cu aproximativ 8% față de 2011. Suma reprezintă valoarea potențialului de investiții în domeniul locativ accesibil clienților băncii pe termen mediu și lung (depuneri și credite).
“Semnalele din piață și rezultatele noastre ne confirmă că din ce în ce mai mulți români prefera să economisească și să ia credite în moneda națională. Datorită condițiilor de creditare foarte bune pe care le oferim (dobânzi mici și fixe), solicitările de credite în lei au crescut anul trecut și sunt în continuă creștere. Clienții își finanțează proiectele locative cu creditele de la noi indiferent că e vorba de schimbarea instalațiilor sanitare, a acoperișului sau achiziția unui apartament ori construcția unei case.”, a spus Aurelia Cionga – președintele Raiffeisen Banca pentru Locuințe.
Valoarea creditelor acordate de RBL în 2012 se ridică la nivelul de 19 milioane lei, în creștere cu 14% față de valoarea înregistrată anul anterior. Acest nivel s-a înregistrat pe fondul creșterii valorii medii a finanțărilor atât pentru creditele cu ipotecă (130.000 lei), cât și fără ipotecă (25.000 lei). Astfel, portofoliul de credite al Raiffeisen Banca pentru Locuințe a ajuns la sfârșitul anului 2012 la 54 milioane lei, în creștere cu 8% față de nivelul de la finele lui 2011.
“Creditele în lei sunt o alegere bună pentru români, pentru că nu există riscul asociat fluctuațiilor valutare. Creditele pe care le oferim sunt în lei, cu dobânzi fixe pe toată durata finanțării. În plus, rata lunară la credit este egală cu rata din perioada de economisire. Aceasta face ca întârzierile la plată în faza de creditare să fie rare și conduce la un portofoliu sănătos de credite. Este un dublu avantaj: pentru client, care ramburseaza creditul în condiții optime, și pentru bancă, deoarece menține costul riscului la valori foarte mici”, a adăugat Aurelia Cionga.
Este al patrulea an consecutiv în care RBL obține un rezultat pozitiv, în 2012 banca înregistrând un profit net de peste o jumătate de milion de lei, în creștere ușoară față de anul anterior.
Clienții, care încheie un contract de economisire-creditare și economisesc o perioadă de timp, au ulterior posibilitatea accesării unui credit cu dobândă fixă de 4,5 % sau 6% pe an, în funcție de produsul ales. În plus, în fiecare an, clienții primesc la depunerile efectuate în anul respectiv o primă de stat de 25% pe an, nu mai mult de 250 de euro, la care se adaugă dobânda băncii.