Harta zilei (The CHART OF THE DAY) arată cum rezervele valutare ale Chinei au depășit valoarea deținerilor de aur ale tuturor băncilor centrale din 2004 și au crescut până la 3,3 trilioane de dolari la finele lui 2012, potrivit datelor compilate de Bloomberg.
Prețul aurului a crescut cu 263% din 2004 până în 28 februarie anul acesta, în condițiile în care volumele înregistrate au suferit mici schimbări, potrivit datelor FMI și cifrelor prezentate de Consiliului Mondial al Aurului. Pentru comparație, rezervele Chinei au urcat cu 721% până în 2012, în timp ce aurul deținut de Brazilia, Rusia și India la un loc a urcat cu 400%, până la 1,1 trilioane dolari.
Dolarii aduși în China au fost vânduți băncilor, care i-au vândut la rândul lor băncii centrale, crescând astfel rezervele valutare. Acest proces a fost alimentat de comerț, în condițiile în care China a detronat în 2009 Germania de pe poziția de cel mai mare exportator al lumii.

Dată fiind mărimea rezervelor asta înseamnă că guvernul nu poate face ajustări majore ale deținerilor pe piața liberă, potrivit unui analist al Mirae Asset Management Group.
“Rezervele valutare ale Chinei sunt binecuvântate pentru zilele proaste, dar un blestem în zilele bune”, spune analistul.
Aproape două treimi din activele Chinei sunt denominate în dolari și un alt sfert este în euro, potrivit unui economist din Hong Kong al Societe Generale. China încurajează acum companiile și rezidenții pentru a păstra mai multă valută într-o strategie denumită “ascunderea valutei în rândul populației”, ceea ce înseamnă că rezervele guvernamentale ar putea scădea gradual, spune analistul Mirae Asset Financial Group.
Activele rezervelor Chinei reprezentau 30,2% din totalul activelor băncilor centrale din întreaga lume la finele lui 2012, comparativ cu 14% la începutul lui 2004. Nivelul deținerilor Chinei este de trei ori mai mare decât al Japoniei, acum al doilea cel mai mare deținător din lume.