grup parlamentar din randurile caruia s-au evidentiat voci care se opun aderarii tarii noastre la UE, este convins ca prindem ultimul tren al extinderii. Nu spune insa cand va sosi acesta in gara noastra.
Capital: Cat de importanta este opinia publica europeana in luarea deciziilor politice la cel mai inalt nivel comunitar si in ce masura poate „vocea poporului“ influenta planuri in desfasurare ale Uniunii Europene?
Hans-Gert Poettering: Exercitiul democratic al ratificarii Constitutiei Europene in Franta si Olanda a reliefat o distantare a clasei politice de cetateni. Este un fenomen pe care noi, ca politicieni, nu avem voie si nu-l putem ignora. Trebuie totusi subliniat ca este vorba despre punctul de vedere al majoritatii cetatenilor din doua state europene, iar Uniunea are 25 de membri. Ratificarea Tratatului Constitutional va continua, pentru ca proiectul european nu este mort, este doar in impas. Reluarea ratificarii se va face dupa un timp absolut necesar de reflectie.
Capital: Respingand Tratatul Constitutional, cetatenii francezi si cei olandezi au respins, printre altele, si planurile unei noi extinderi a Uniunii Europene. In ce masura poate fi afectata Romania de fobia antiextindere crescanda de pe continent?
Hans-Gert Poettering: Oamenii sunt ingrijorati de ritmul extinderii, si ma refer la candidatura Turciei. Va trebui serios discutata, pentru ca cei mai multi cetateni europeni considera ca aderarea acestei tari este prea mult, din toate punctele de vedere, pentru Uniunea Europeana. In ceea ce priveste Romania, exista un principiu de drept international, Pacta sunt servanda, care obliga la respectarea cu buna credinta a obligatiilor asumate in tratate. Ni se aplica noua, Uniunii Europene, dar in egala masura si tarii dumneavoastra. In luna octombrie, cand vom avea raportul Comisiei Europene, vom lua si decizia in ceea ce priveste Romania.
Capital: Stim ca parlamentarii europeni sunt divizati in ceea ce privestea aderarea Romaniei, iar argumentele unora dintre ei sunt departe de a fi obiective. Va afecta aceasta luarea deciziei, in luna octombrie, sau politicienii europeni vor judeca Romania strict pe baza indeplinirii angajamentelor asumate?
Hans-Gert Poettering: Sunt si politicieni putin favorabili extinderii europene cu Romania si Bulgaria, dar vorbim despre o minoritate, fapt vizibil de altfel cu ocazia ratificarii tratatului de aderare. In luna octombrie, nu vom discuta daca Romania adera sau nu la Uniunea Europeana; acesta este un lucru deja stabilit. Vom lua insa in discutie data aderarii, data ce depinde exclusiv de dumneavoastra, de felul in care duceti la bun sfarsit reformele necesare.