În perioada menţionată, numărul locurilor de muncă vacante a fost de 24.700, în scădere cu 300 de locuri de muncă faţă de trimestrul anterior. În comparaţie cu trimestrul similar al anului 2011, numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 3.000.

În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante pe activităţi ale economiei naţionale, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în trimestrul II în administraţia publică (1,15%), intermedieri financiare şi asigurări (1,05%), respectiv distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (1,02%).

La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit activităţile de producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,05%), respectiv cele din industria extractivă (0,10%).

INS precizează că la fel ca şi în trimestrul precedent, în industria prelucrătoare s-a concentrat aproape o treime (7.800 locuri ) din numărul total al locurilor de muncă vacante, iar rata a luat valoarea de 0,77%. Peste 11% din totalul locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică şi în sănătate şi asistenţă socială (2.800 locuri vacante fiecare în parte), iar împreună cu activitatea de învăţământ (600 locuri vacante), sectorul bugetar a însumat puţin peste o pătrime (25,1%) din numărul total al locurilor de muncă vacante.

Angajatorii au prezentat cea mai redusă cerere de forţă de muncă salariată în activităţile de tranzacţii imobiliare (30 de locuri vacante), respectiv pentru cele de producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (40 de locuri vacante).
Sursa: Agerpres