Premierul Gordon Brown a anuntat ca doreste crearea a 100.000 de locuri de munca prin intermediul unui program guvernamental si a precizat ca va face presiuni pentru a determina bancile sa reia creditarea la un nivel normal, pentru a scoate tara din cea mai mare criza economica a ultimelor decenii.

Marea Britanie a inceput anul 2009 confruntandu-se cu o rata a somajului in continua crestere, scaderea valorii proprietatilor si o criza a creditelor.

Guvernul de la Londra a injectat pana acum 37 de miliarde de lire (54 miliarde de dolari) in sistemul bancar, iar Banca Angliei a redus dobanda de politica monetara la un minim al ultimilor 57 de ani (2%), intr-un efort comun de stimulare a economiei.

Mai mult, este de asteptat ca miercuri, Banca Centrala sa reduca din nou dobanda cheie, dupa ce comitetul de politica monetara se va intruni.

Pe de alta parte, Brown si-a aparat modul de gestionare a crizei, spunand ca fara injectarea de capital in bancile engleze in luna octombrie 2008, acestea s-ar fi prabusit, iar mai multe institutii mari ar fi fost pierdute acum.

Potrivit premierului britanic, guvernul urmareste acum ca bancile sa-si tina promisiunea facuta inaintea recapitalizarii, adica mentinerea gradului de finantare pentru intreprinderile mici si ipoteci la nivelul anului 2007.

Totusi, analistii estimeaza ca numarul somerilor din Marea Britanie va ajunge la aproape trei milioane in acest an. Statisticile lunii decembrie 2008 arata ca rata somajului in Marea Britanie a ajuns la 6% (1,86 milioane de persoane).

Sursa: IHT