Constructorul auto Daimler a decis sa nu cumpere compania Volvo, filiala suedeza a grupului Ford Motor Co., potrivit publicatiei Der Spiegel.

Dieter Zetsche a efectuat o examinare atenta in ultimele saptamani cu privire la posibila preluare si a ajuns la concluzia ca exista unele inconveniente peste care nu poate trece”, titreaza Der Spiegel.

Zetsche se refera in special la problemele de armonizare componentele si tehnologiile de asamblare ale Volvo cu cele ale Mercedes, armonizare care ar costa foarte mult si ar aduce un profit mult prea mic.

Ford a anuntat la inceputul lunii decembrie 2008 ca revizuieste optinule strategice pentru Volvo, „ca raspuns la declinul semnificativ al industriei auto pe plan global, in special din ultimele trei luni, precum si din pricina instabilitatii economiei internationale”.

De asemenea si BMW, rivalul Daimler a refuzat ocazia de preluare a Volvo.

Astfel, Ford Motor are in prezent putine sanse sa gaseasca un cumparator pentru filiala suedeza, in conditiile in care este presat de scaderea masiva a vanzarilor si mai mult, cu o criza de lichiditati.

Totusi, pe lista potentialilor cumparatori se situeaza si constructorul chinez Changan, companie care cel putin pana acum, nu s-a pronuntat in aceasta privinta.

Ford a cumparat Volvo in anul 1999 de la grupul Volvo, pentru suma de 6,45 miliarde de dolari.

Vanzarile Volvo Cars au ajuns la un maxim de 422.100 unitati in anul 2.000, potrivit companiei amercane.

De atunci, din cauza scaderii masive a vanzarilor la nivel global, Volvo a anuntat mii de concedieri in intreaga lume incepand cu luna iunie 2008, majoritatea disponibilizarilor avand loc in Suedia.

Sursa: Market Watch