'Volumul de credite noi acordate va creşte cu 3-4% faţă de anul trecut, iar stocul va creşte cu 2%. Este un pas în direcţia bună. Anul trecut a fost unul de consolidare, iar în 2015 am putea vedea o creştere mai mare', a spus Laszlo Diosi.

Potrivit şefului OTP Bank, creşterea ar putea veni de la sectoarele corporate, IMM şi din zona creditelor ipotecare pentru persoane fizice. Creditele de consum ar putea consemna o evoluţie similară celei de anul trecut anul.

'Noi (OTP Bank – n.r) vrem să creşte cu 8% volumul creditelor noi acordate. Vrem să majorăm cota de piaţă. Creşterea se va baza pe sectoarele IMM, corporate şi ipotecare', a declarat Diosi.

În ceea ce priveşte creditele neperformante, oficialul OTP Bank România estimează că banca va încheia anul 2013 la un nivel de aproximativ 18%, iar anul acesta ar putea fi unul de stabilizare.
'Sincer, eu aş fi satisfăcut cu o stabilizare a nivelului creditelor neperformante. În fiecare an a crescut cu 3-4%, iar dacă acum putem să stabilizăm nivelul ar fi foarte bine. La nivel de persoane fizice este mai realist să vedem îmbunătăţiri, creşterea PIB se vede prima dată acolo, dar pentru persoane fizice nu cred, mai degrabă eu cred într-o stabilizare a situaţiei', a explicat Laszlo Diosi.

De altfel, situaţia clienţilor carte au luat credite ipotecare în franci elveţieni de la OTP Bank s-a stabilizat, iar nivelul creditelor neperformante pe acest segment a rămas la 14-15%.

La nivel de piaţă lucrurile stau diferit şi totul depinde de cum şi când va fi adoptat Codul Insolvenţei. Laszlo Diosi susţine că sunt puţine şanse că acesta să fie adoptat mai devreme de un an de la data alegerilor prezidenţiale şi că sunt multe interese pentru a fi menţinută starea actuală. În opinia sa, Guvernul ar trebui să ceară ajutorul unor ţări din UE care au o experienţă în acest domeniu.

Potrivit datelor BNR, totalul creditelor în lei se ridica, în decembrie, la 85,4 miliarde de lei (minus 0,58% faţă de luna precedentă), din care 49 miliarde de lei erau sume contractate de agenţii economici şi 34,6 miliarde de lei de populaţie. Creditele în valută totalizau 134,6 miliarde de lei (minus 0,59%), din care 64,4 miliarde de lei contractate de agenţii economici şi 68,9 miliarde de lei de populaţie.

SURSA: Agerpres