Pentru acest an FMI şi-a menţinut la 1,5% estimarea de creştere a economiei franceze, în linie cu prognoza Guvernului de la Paris, dar pentru anul viitor se aşteaptă la un avans de 1,25%, faţă de 1,5% previzionat anterior.

Investiţiile în afaceri vor fi afectate de incertitudinile provocate de referendumul din Marea Britanie, care a sporit volatilitatea de pe pieţele financiare, se arată în raportul FMI.

Eforturile de consolidare fiscale ale Guvernului s-ar putea împotmoli în următorii ani, dacă avansul cheltuielilor nu va fi menţinut mai redus decât rata inflaţiei, ceea ce Franţa nu a reuşit să facă în ultimii ani, avertizează instituţia financiară internaţională.

Deficitul public al Franţei va scădea la 3% din PIB în 2017, de la un deficit estimat la 3,3% din PIB anul acesta, previzionează FMI. Deşi deficitul va fi în linie cu limita autorizată de 3% din Produsul Intern Brut stabilită de UE, va fi peste nivelul de 2,7% din PIB în 2017, la care s-au angajat autorităţile franceze.

Ritmul de creştere a economiei franceze va accelera în 2016 deoarece declinul preţului la ţiţei a majorat puterea de cumpărare, iar firmele au crescut investiţiile, a estimat luna trecută Banca Centrală a Franţei.

A doua economie a zonei euro va înregistra anul acesta o creştere de 1,4%, similar cu nivelul prognozat de Banca Centrală a Franţei în decembrie.

Ministrul francez de Finanţe, Michel Sapin, se aşteaptă ca până în 2017 deficitul să revină sub 3% din PIB, dar economiştii preconizează un deficit de 3,2% în 2017 şi de 3% în 2018. AGERPRES