Un nou raport rezumă sentimentul multor potențiali cumpărători de locuințe prin crearea unei categorii speciale, care etichetează anumite orașe mari drept „inaccesibile”.

Orașele americane de pe Coasta de Vest și Hawaii au ocupat cinci din primele 10 locuri cu cele mai neaccesibile metropole, conform raportului anual Demographic International Housing Affordability, care urmărește prețurile caselor de  peste 20 de ani, relatează CNN.

Orașele din SUA domină acest top 10 al celor mai inaccesibile orașe

Deloc surprinzător, cele mai scumpe orașe din SUA pentru cei care vor să cumpere o casă sunt în California; San Jose, Los Angeles, San Francisco și San Diego clasându-se în top 10.

Capitala hawaiană Honolulu s-a situat pe locul șase printre cele 94 de piețe imobiliare studiate în opt țări.

Australia este singura țară, în afară de SUA, care domină lista” inaccesibilelor”, cu Sydney și Melbourne din Victoria și Adelaide din Australia de Sud.

Hong Kong și-a adjudecat primul loc

Cu toate acestea, în fruntea clasamentului global se află Hong Kong, centrul financiar asiatic, cunoscut pentru apartamentele sale minuscule și chiriile exorbitante. De altfel, este singura piață chineză acoperită în raport, notează CNN.

Considerat în mai toate topurile drept unul dintre cele mai scumpe orașe din lume, Hong Kong are cea mai scăzută rată (51%) a proprietarilor de locuințelor dintre toate orașele chestionate, în comparație cu rivalul său asiatic, Singapore, unde procentul proprietarilor este de 89% datorită angajamentului guvernului.

Hong Kong poate fi cel mai puțin accesibil oraș din lume, dar potențialii cumpărători de locuințe trebuie să știe că nu este la fel de accesibil ca în anii trecuți.

Prețurile locuințelor au scăzut în timpul pandemiei, în 2020, când guvernul a închis granițele orașului și a impus politica zero-Covid, pe lângă noile legi de securitate națională care au avut un efect negativ asupra orașului. Apoi au luat-o din nou în sus.

Hong Kong
Hong Kong / SURSA FOTO: Dreamstime

De ce s-a ajuns aici

Raportul măsoară accesibilitatea, utilizând un raport preț-venit al prețului mediu al casei împărțit la venitul mediu brut al gospodăriei.

De asemenea, leagă creșterea fenomenului muncii de acasă în timpul pandemiei de un „șoc al cererii” pentru casele din afara centrelor orașului, care au mai mult spațiu exterior.

De asemenea, dă vina pe creșterea prețurilor la locuințe, pe politicile de utilizare a terenurilor, inclusiv  pe ”reducerea urbană”, un fel de planificare menită să oprească expansiunea în orașe.

„Clasa de mijloc este asediată din cauza creșterii costurilor terenurilor. Deoarece terenul a fost raționalizat în efortul de a reduce extinderea urbană, excesul cererii față de ofertă a condus la creșterea prețurilor”, se arată în raport.

Prețurile au crescut și mai mult pe măsură ce investitorii au dat peste cap piața, pentru a obține profit.

O soluție, a scris autorul raportului, ar fi să ne uităm la Noua Zeelandă.

Într-un articol pentru ”Canadian’s Financial Post”, Wendell Cox, expert la Frontier Center for Public Policy, a pledat ca statul canadian  să urmeze exemplul Noii Zeelande și să elibereze mai multe terenuri pentru dezvoltare imediată.

„Toronto și Vancouver arată că acest cost al îmblânzirii expansiunii este inacceptabil de mare: prețuri umflate ale caselor, chirii mai mari și, pentru un număr tot mai mare de oameni, sărăcie”, a scris Cox.

Care sunt cele mai accesibile orașe

Pentru cei care abia așteaptă o schimbare a politicii sau ca cererea să scadă, raportul identifică, de asemenea, cele mai accesibile orașe dintre cele 94 chestionate la nivel mondial.

Acestea sunt Pittsburgh, Rochester și St Louis în SUA; Edmonton și Calgary în Canada; Blackpool, Lancashire și Glasgow în Regatul Unit; și Perth și Brisbane în Australia.

Raportul a fost întocmit de cercetători de la Centrul pentru Demografie și Politică de la Universitatea Chapman din California și Centrul pentru Politici Publice, un think tank independent de politici publice din Canada.

Top 10 orașe „inaccesibile”:

  • Hong Kong;
  • Sydney;
  • Vancouver;
  • San Jose;
  • Los Angeles;
  • Honolulu;
  • Melbourne
  • San Francisco/Adelaide;
  • San Diego;
  • Toronto.