De aproape șapte ani, Maria D. lucrează ca fotograf pe vasele de croazieră și, spune ea, a văzut „aproape toată lumea“. Sau, „ca să nu exagereze“, a vizitat cele mai frumoase locuri și, culmea, a mai și fost plătită pentru lucrul acesta. Își reînnoiește contractul în fiecare an și, deseori, schimbă vasul și alege noi destinații. Iar sumele pe care le câștigă lunar depășesc 1.500 de dolari, în funcție de volumul de muncă pe care îl depune.

„Nu este un salariu uriaș, dar avantajul este legat de faptul că firma prin care închei contractul îmi oferă întotdeauna, gratuit, cazare și masă. Practic, poți economisi toți acești bani“, explică Maria, care, dacă vrea să-și îndeplinească „niște mofturi“, nu cheltuiește mai mult de 500 de dolari într-o lună. Așa că, a reușit să strângă, în fiecare an, peste 10.000 de dolari.

Ca Maria sunt mulți români, „peste 5.000“, reiese din datele companiilor din piață. Aceștia ocupă diverse meserii, de la căpitan de vas până la ospătari și dansatori.

Dar și muncesc foarte mult. Sunt cazuri când salariile depășesc 2.000 de dolari, iar de când „s-au ieftinit croazierele“, face Maria o paranteză cu referire directă la cazul turiștilor români, au crescut și solicitările pentru acest tip de vacanță.

De altfel, și în cazul croazierelor funcționează același lucru valabil pentru orice vacanță: cumperi cu câteva luni înainte și plătești un preț mult mai mic. Un exemplu este „Oasis of the Seas“, care navighează în Europa în această vară: la începutul anului se vânduseră deja 310 cabine pentru 694 de pasageri din România, care au plătit aproximativ 0,7 milioane de euro, potrivit lui Nicolae Demetriade, președintele World Travel, care reprezintă în România Royal Caribbean International.

Cu o precizare: compania va trimite anul viitor în Europa o navă similară ca dimensiuni, unde se așteaptă alți peste 1.200 de români. Până acum, cele două vase ale Royal Carribean, Oasis of the Seas și Allure of the Seas, cele mai mari din lume, au navigat doar în Caraibe, unde există logistica necesară pentru acostarea și aprovizionarea unor nave de asemenea dimensiuni.

Oferte de sute sau mii de euro

În România există mai multe agenții care au, în oferta lor, croaziere, ce pot fi cumpărate cu circa 400 de euro de persoană. Perfect Tour, de exemplu, oferă, printre altele, o croazieră all inclusive în Antile și Caraibele de Sud, pentru șapte nopți la bordul Monarch, de la 425 euro de persoană, pentru șapte zile (port de îmbarcare: Aruba / Curacao). Cu alte cuvinte, croazierele în Caraibe, Marea Mediterană, Nordul Europei, America de Sud, Oceanul Indian sau Asia nu mai sunt demult un lux pentru români.

De cealaltă parte, există români dispuși să plătească mii de euro pentru o croazieră, cumpărând, cu acești bani, câteva nopți într-o cabină de lux, similară apartamentelor din hotelurile de cinci stele și unde au asigurate servicii all inclusive. Altfel spus, în pachet sunt incluse excursiile, sauna, masajul, sala de fitness, piscina și spectacolele.

 

 500 de euro reprezintă o sumă pe care mulți dintre românii iubitori de vacanțe și-o pot permite pentru o croazieră