Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei şi jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus şi Turcia.

“Atâta timp cât continuă discuţiile în trei, între Rusia, Ucraina şi UE, livrările de gaze naturale nu trebuie întrerupte. Contez pe Rusia să-şi menţină angajamentul”, se arată într-o scrisoare trimisă lui Vladimir Putin de preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.

“Este imperativ ca toate părţile implicate să se angajeze în mod constructiv în acest proces şi să ajungă la un acord cu privire la un preţ care reflectă condiţiile de pe piaţă”, adaugă Barroso.

În scrisoarea sa, preşedintele Comisiei Europene pledează, de asemenea, pentru o “soluţie structurală”. Această soluţie ar urma să se bazeze în special pe transparenţă în domeniul stocării şi tranzitului gazelor naturale prin Ucraina, graţie unei mai bune cooperări între operatori precum şi construirea de staţii de măsurare la frontiera dintre Rusia şi Ucraina.

“Uniunea Europeană este gata să furnizeze datele cu privire la fluxurile de gaze care provin din Ucraina” a spus Barroso, care a făcut un apel către autorităţile de la Moscova şi Kiev să facă acelaşi lucru cu privire la tranzitul gazelor naturale. UE se aşteaptă ca toate părţile să rămână “parteneri fiabili şi responsabili”, lucru care este în interesul lor, a mai spus Barroso.

La mijlocul acestei luni Vladimir Putin a trimis o scrisoare liderilor europeni în care precizează că Rusia nu a primit nicio propunere concretă din partea UE vizând plata datoriilor acumulate de Ucraina pentru gazele naturale livrate de Rusia. Atunci Putin a ameninţat că va opri livrările către Ucraina începând cu data de 1 iunie, ceea ce ar avea drept consecinţe întreruperea livrărilor de gaze destinate ţărilor europene şi care trec prin Ucraina.

O reuniune la nivel ministerial între Ucraina, Rusia şi Uniunea Europeană pentru a rezolva conflictul dintre Kiev şi Moscova pe tema gazelor naturale a avut loc în data de 2 mai la Varşovia, fără a se ajunge însă la un acord. O nouă reuniune ar urma să aibă loc în data de 26 mai la Berlin, potrivit Comisarului european pentru Energie, Gunther Oettinger.

La rândul său grupul rus Gazprom a avertizat Kievul că va suspenda aprovizionarea cu gaze naturale în data de 3 iunie dacă Ucraina nu achită o factură de 1,66 miliarde de dolari. Această ameninţare a dat naştere la îngrijorări cu privire la riscul ca această întrerupere să nu afecteze şi livrările spre Uniunea Europeană.

Agerpres