În timp ce oprirea finanţării din partea BEI nu ar pune probleme, întrucât banca este deţinută şi controlată de cele 28 de state UE, în cazul BERD decizia ar fi mai dificilă, întrucât şi alte ţări, printre care şi Rusia, au participaţii la bancă. Cu toate acestea, guvernele UE au o prezenţă suficient de puternică în consiliul care aprobă proiectele, a spus unul dintre oficiali.

'Banca Europeană pentru Investiţii, în calitate de bancă a UE, acţionează în concordanţă cu poziţiile UE' a declarat purtătorul de cuvânt al BEI, Dusan Ondrejicka. În schimb, BERD a refuzat să facă comentarii.

Rusia este cel mai mare beneficiar de finanţare din partea BERD, cu 1,8 miliarde de euro (2,5 miliarde de dolari) în ultimul an. De asemenea, BEI a acordat Rusiei în 2013 credite în valoare de 1,4 miliarde de dolari.

'Nu ne vom relaxa poziţia' a declarat miercuri cancelarul german Angela Merkel, adăugând că Rusia riscă noi sancţiuni din parte UE dacă preşedintele Vladimir Putin nu va face mai mult pentru a controla acţiunile militanţilor pro-ruşi din estul Ucrainei.

'Atâta timp cât Rusia continuă să ocupe în mod ilegal Ucraina, nu poate fi vorba ca lucrurile să se desfăşoare normal', se arată într-un mesaj transmis de guvernul Canadei la adunarea generală a BERD, desfăşurată în luna mai la Varşovia.

BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ 6,2 miliarde euro în peste 330 de proiecte în România, mobilizând pentru aceste proiecte peste 12 miliarde euro din alte surse de finanţare.

SURSA: Agerpres