Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri (MECMA), ţinând cont de trei dintre obiectivele principale ale S.N. a Sării SA, respectiv retehnologizarea, creşterea cotei de piaţă în România şi asigurarea prezenţei pe pieţele externe, s-a concluzionat că experienţa unui profesionist în domeniul tehnic şi operaţional, a unuia în domeniul audit şi managementul riscului, precum şi a unuia în domeniul comercial sunt necesare în cadrul Consiliului de Administraţie nou format. 

Cei trei noi membri ai Consiliului de Administraţie al SN a Sării sunt: Laurenţiu Puiu – cu o experienţă profesională de 39 de ani, activând în industria minieră, în special în domeniul metalelor preţioase şi neferoase; Oana Bizgan Gayral – are peste 12 ani de experienţă profesională în consultanţă strategică, restructurare, transformare organizaţională şi de business, analiză de piaţă, având competenţe în domeniul comercial şi marketing; Mugur Nicolae Popescu – are peste 18 ani de experienţă profesională în administrare de investiţii, bănci, analiză financiară în entităţi multinaţionale, acumulată în societăţi precum Citibank, Unicredit, Aviva, Erste şi Raiffeisen Bank.  

Potrivit MECRMA, numirea candidaţilor s-a făcut la propunerea acţionarului, respectiv statul român, prin Ministerul Economiei, iar procedura de selecţie a fost realizată de către Departamentul pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului în baza OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, în lunile martie – iunie 2016. 

"Experţii în recrutare au centralizat un număr total de 84 de dosare de aplicaţie (în medie 28 per poziţie vacantă) aparţinând unor candidaţi cu experienţă, pregătire şi competenţe diferite. Numărul mare de candidaţi a permis realizarea unei selecţii riguroase, care să ţină cont, printre altele, de necesitatea numirii în funcţie a unor profesionişti care, împreună, să acopere o arie cât mai mare de expertiză. Prioritizarea competenţelor căutate la candidaţi s-a realizat folosindu-se instrumentul Transearch OrxestraŠ Method, care ajută la identificarea elementelor de cultură organizaţională, leadership, echipă şi performanţă, oferind astfel o perspectivă unică şi complexă asupra profilului candidatului căutat", se arată în comunicat. 
   
În urma interviurilor cu fiecare dintre candidaţii participanţi la procedura de recrutare, cele două societăţi de recrutare au selectat un număr total de 16 candidaţi, DPAPS, selectând, în final, trei candidaţi, care au fost propuşi pentru poziţia de administrator în Consiliul de Administraţie al societăţii.

AGERPRES