Numeric, segmentul rezidenţial de lux reprezintă sub 0,5% din totalul tranzacţiilor cu locuinţe la nivel de Bucureşti. În medie, încheierea unei tranzacţii care implică o locuinţă din această categorie durează şase-nouă luni, interval în care în piaţă sunt aproximativ 50 de cumpărători, potrivit consultanţilor Coldwell Banker Affiliates of Romania, companie care a intermediat, în acest an, vânzarea de locuinţe de lux în valoare totală de peste 5 mil. euro. Piaţa de lux a crescut în 2014 atât ca valoare, cât şi ca volum al tranzacţiilor încheiate, spun specialiştii Crosspoint, companie de consultanţă specializată pe segmentul de lux care a intermediat vânzarea unor proprietăţi în valoare de peste 8 mil. euro în 2014.

Mihaela Pană, Head of Residential Department în cadrul DTZ Echinox, spune că în acest an au fost mai activi pe piaţă românii stabiliţi în străinătate, care dispun de sume importante de bani şi care doresc să achiziţioneze apartamente în zone foarte bune.

„Anul acesta a adus o uşoară schimbare în rezidenţialul de lux, în piaţă făcându-şi simţită prezenţa diverşi investitori locali care au preferat să-şi plaseze o parte din economii în apartamente sau vile bine poziţionate. În plus, a crescut cererea de achiziţie pentru sedii de companii, cererea venind din partea diverselor firme de consultanţă, avocatură, servicii medicale etc., acestea orientându-se spre clădiri vechi, cu arhitectură deosebită şi situate în locaţii de top“, a declarat reprezentanta DTZ Echinox, companie care a intermediat în acest an vânzarea unor proprietăţi rezidenţiale de lux în valoare de circa 8 mil. euro.

Eduard Uzunov, preşedintele companiei Regatta, spune că „cererea a fost influenţată puternic de relansarea creditelor ipotecare, după cum o confirmă prognozele Băncii Naţionale a României“.

Proprietăţi exclusiviste

Cea mai mare tranzacţie încheiată în 2014 pe segmentul rezidenţial de lux a fost reprezentată de o vilă monument istoric, situată în zona Bd. Dacia-Grădina Icoanei şi vândută la un preţ de 4 mil. euro, intermediată de DTZ Echinox. Clădirea, construită în 1930, a fost reconsolidată şi restaurată complet după anul 2000. Suprafaţa construită a imobilului, dispus pe subsol, parter, etaj şi mansardă, este de 2.250 mp, iar terenul aferent este de 1.350 mp.

Pe locul doi în top se află un pent­house din zona Dacia – Grădina Ioanid vândut în prima parte a acestui an cu 1,6 mil. euro. Potrivit Couture Properties, agenţia care a intermediat tranzacţia, proprietatea are o suprafaţă de 380 de metri pătraţi utili şi 300 de metri pătraţi de terase, care oferă o privelişte de 360 de grade asupra oraşului. Tot un penthouse, cu o suprafaţă construită de circa 600 mp, a fost vândut în zona Floreasca pentru 1,43 mil. euro.

Apetitul investitorilor pentru locuinţe de lux este evidenţiat şi de tranzacţionarea unui pachet cu patru apartamente în cadrul ansamblului One Floreasca Lake la un preţ cumulat de 1,36 mil. euro. Reprezentanţii Crosspoint, intermediarul tranzacţiei, spun că este vorba despre un singur cumpărător şi că imobilul în care au fost achiziţionate aceste unităţi este singurul din proiect care încă se află în stadiu de construcţie şi urmează a fi finalizat la jumătatea anului 2015.

O altă tranzacţie deosebită, prin prisma destinaţiei viitoare a imobilului, este reprezentată de vânzarea casei savantului Nicolae Paulescu pentru 800.000 de euro. Imobilul, cunoscut sub denumirea de Casa cu Geamuri Bombate, a fost cumpărat de Anca Vlad, proprietara distribuitorului de medicamente Fildas şi al lanţului de farmacii Catena, care vrea să îl transforme într-un muzeu al farmaciei. Potrivit lui Eduard Uzunov, costurile de renovare se ridică la circa 20%-30% din preţul de achiziţie.

Lux la reducere

„O altă categorie de imobile care au trezit un mare interes din partea cumpărătorilor au fost cele executate de bănci. Aceste produse sunt vânate de cumpărători pentru că pot fi achiziţionate la un preţ mai atractiv, dar sunt şi riscuri pe care cumpărătorii şi le asumă într-o astfel de tranzacţie“, spune Mihaela Pană.

Compania Regatta a intermediat în acest an vânzarea unei vile executate silit din zona Kiseleff la un preţ de 1,3 mil. euro. O altă tranzacţie care poate intra în categoria „chilipiruri de lux“ este penthouse-ul de un mil. euro vândut în Alia Apartments, complex aflat în insolvenţă din februarie 2012. Acest tip de apartamente se vindeau acum patru ani cu 2 mil. euro. Locuinţa este la etajul 19 al proiectului, situat în apropiere de Arcul de Triumf, şi are o suprafaţă construită de 390 mp, la care se adaugă terase de 220 mp, din care terasa mare cu piscină are 160 mp. Vânzarea unităţii cu şase camere a fost intermediată de Coldwell Banker, companie care a mai vândut în acelaşi proiect un duplex de 320 mp construiţi şi terase de 80 mp la un preţ de 500.000 de euro.

„Cumpărătorii unei proprietăţi de lux sunt persoane care au afaceri proprii sau o poziţie foarte bună într-o companie de top şi care au acumulat rezerve financiare semnificative, achiziţionarea unei locuinţe de lux putând să fie privită şi ca o investiţie pe termen lung, chiar dacă tranzacţia este realizată în scop locativ“, spune Ionuţ Bălău, managing partner în cadrul Coldwell Banker.

Terenuri rare

„Pentru clienţii finali, au fost de mare interes în acest an proiectele rezidenţiale noi, foarte bine poziţionate (lângă staţii de metrou, parcuri sau malluri), cu finisaje de calitate, suprafeţe şi preţuri rezonabile. Investitorii, pe de altă parte (în special, dezvoltatori de proiecte rezidenţiale), au căutat terenuri. Au fost căutate, în general, terenuri cu suprafeţe cuprinse între 1.000 mp şi 3.000 mp, foarte bine poziţionate, unde impactul terenului pe metrul pătrat construit să nu depăşească valoarea de 150-300 euro“, explică Mihai Dumitrescu, managing partner Crosspoint.

Interesul sporit pentru achiziţia de terenuri pe care să poată fi construite locuinţe de lux este evidenţiat şi de Eduard Uzunov, care spune că, prin Regatta, a intermediat în acest an loturi valorificate pentru 5 mil. euro în zonele Floreasca, Primăverii şi Barbu Văcărescu. Cel mai scump teren vândut de companie are o suprafaţă de 2.200 mp şi este amplasat pe Barbu Văcărescu, preţul de tranzacţionare fiind de 2,5 mil. euro. Compania a mai intermediat şi vânzarea unui teren de 530 mp din zona Primăverii la un preţ de 1,5 mil. euro.

Previziuni

„Anul 2015 va continua trendul ascendent pe care l-am resimţit începând cu a doua jumătate a lui 2014. O parte dintre proiectele începute se vor finaliza, iar altele urmează a fi demarate. Numărul cumpărătorilor care achiziţionează în scop investiţional va fi în creştere, aceştia înţelegând că preţurile au un trend uşor crescător şi că acesta este momentul cel mai bun pentru a cumpără produse imobiliare de lux“, preconizează Mihaela Pană.

În zonele Primăverii, Aviatorilor-Kiseleff şi Dorobanţi, considerate centrul luxului rezidenţial, se află în diferite stadii de construcţie 18 blocuri care pe parcursul lui 2015 vor pune pe piaţă circa 200 de apartamente de lux.

„Deşi există o anumită precauţie în piaţă, avem motive să credem că apetitul pentru investiţiile rezidenţiale premium va creşte în 2015“, consideră Mihai Dumitrescu. Pentru 2015, consultanţii companiei Regatta se aşteaptă la o creştere moderată a cererii, dar şi a preţurilor pentru locuinţele de lux.

0,5% reprezintă ponderea sectorului rezidenţial de lux în numărul total de tranzacţii cu locuinţe la nivel de Bucureşti