Chiar dacă vor avea nevoie de medici din toate disciplinele, cei din medicina primară vor fi la mare căutare – incluzând medici de familie, practicieni de medicină generală şi pediatrii. Deficitul de medici care practică medicina primară va ajunge în 2015 la 29.800, va creşte la 45.400 până în 2020 şi va exploda la 65.800 în 2025. Zona de medicină primară nu este foarte atractivă pentru absolvenţii americani, în principal din cauza salariilor mici, motiv pentru care doar 32% dintre medicii din SUA sunt implicaţi în această ramură a medicinei, iar restul sunt medici specialişti.

Un sondaj recent realizat în rândul studenţilor la medicină aflaţi în an terminal relevă faptul că doar 2,7% dintre aceştia sunt interesaţi să urmeze pediatria, 3% medicina internă şi 17% medicina de familie.

Un raport realizat de Medscape arată faptul că 54% dintre practicienii de medicină primară nu consideră că sunt remuneraţi corect şi sunt, în medie, plătiţi mai puţin decât medicii specialişti. Drept urmare, tot mai puţini urmează drumul spre medicina primară.

Un medic de familie american câştigă anual în jur de 165.000 de dolari, pe când un medic de familie din România ajunge, în medie, la un venit lunar de 430 de dolari, respectiv 5.160 de dolari anual, adică de 30 de ori mai puţin decât salariul din SUA. Pe de altă parte, un medic radiolog poate ajunge în America la un salariu anual de 315.000 de dolari, similar cu al unui ortoped, cele mai bine plătite specialităţi din medicina americană.

O altă problemă cu care se confruntă americanii este legată de procesul de îmbătrânire a medicilor din zona de medicină primară. Aproape un sfert dintre medicii de medicină primară au vârste de peste 56 de ani şi se estimează că o mare parte se vor pensiona în următorul deceniu.

Accesaţi mai jos un infografic care evidenţiază necesarul de medici de pe piaţa americană.

Click pentru mărire