„S-a ajuns în cazul în care persoane care ar avea calitatea de ‘martor ameninţat’ (art.130 coroborat cu art. 125-128 CPP) să fie ‘protejate’ de un echipaj de poliţie care ‘păzeşte’ martorii cu o autospecială total nefuncţională (o cocină pe 4 semi-roţi ‘amenajată’ din ‘dispoziţia’ managerilor ‘poliţişti cu funcţii grele’. Aşadar, statul român a ajuns în situaţia în care plăteşte mai mulţi bani pentru salarii şi funcţii unor falşi poliţişti (administrativ-logistic – inclusiv bucătar-poliţist, şofer-poliţist ospătar-poliţist, magazioner-poliţist – juridic, financiar-contabil, resurse-umane, control-intern, psihologic, medical, secretariat) decât pentru paza şi protecţia cetăţenilor, a ordinii şi siguranţei publice, respectiv buna-funcţionare a actului de Justiţie”, se arată în documentul citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, o poliţie sub-finanţată, „căpuşată de indivizi inculţi: organizatoric, managerial, profesional dar, mai ales, laşi (nu îşi asumă răspunderea şi nu iau decizii, ci doar încasează la final de lună salarii uriaşe) nu poate asigura o bună-desfăşurare a unui proces penal, fiind pusă în primejdie nu doar viaţa şi integritatea martorului, respectiv membrilor familiei acestuia, ci şi actul de Justiţie, statul de drept”. 

El susţine că există o lipsă de reacţie a factorilor de decizie din Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Poliţiei Române şi DGPMB. 

Din acest motiv, reprezentantul sindicatului Diamantul solicită Comisiilor pentru apărare şi pentru cercetarea abuzurilor din Senat şi Camera Deputaţilor, Corpului de control al premierului şi Ministerului Afacerilor Interne să repartizeze/achiziţioneze în regim de urgenţă autospeciale noi pentru poliţiştii din DGPMB – Secţia 7 Poliţie pentru ca aceştia să îşi desfăşoare activităţile specifice de pază şi protecţie a cetăţenilor, bunurilor acestora şi investigarea cazurilor cu care sunt sesizaţi/se sesizează din oficiu. 

De asemenea, mai cere autorităţilor să identifice şi să cerceteze factorii de decizie şi funcţionarii incompetenţi din MAI, IGPR, DGPMB care, prin lipsa dotării şi a numărului de personal ‘din stradă’, pun în pericol vieţile şi integritatea martorilor, a poliţiştilor, serviciul poliţienesc, actul de Justiţie. 

 

Scrisoarea deschisă mai vorbeşte de identificarea, de către factorii de decizie menţionaţi, a sumelor de bani plătite lunar de statul român pentru salarizare şi primele „uriaşe acordate ‘poliţiştilor’ care stau ascunşi în birourile MAI şi unităţilor/structurilor subordonate, respectiv juridic, administrativ-logistic, IT, financiar-contabil, resurse-umane, medical, psihologic şi să îi obligaţi să returneze bugetului de stat aceste sume întrucât nu îndeplinesc nicio atribuţie prevăzută de Legiuitor în cuprinsul art. 26 al Legii nr. 218/2002 respectiv OUG nr. 104/2001”. 

„Să întreprindeţi măsurile legale în vederea destituirii tuturor poliţiştilor de carton din MAI. (…) Această solicitare îşi are sediul în reducerea deficitului exagerat de mare al numărului poliţiştilor ‘din stradă’ care sunt nevoiţi să lucreze ore suplimentare, fără a dobândi timp liber corespunzător perioadei lucrate suplimentar, ori sume de bani compensatorii. În locul acestor poliţişti de carton să fie angajaţi specialişti, exclusiv funcţionari publici (Legea nr. 188/1999), respectiv personal contractual”, mai spune documentul citat. 

Potrivit acestuia, pe fondul lacunar, imprevizibil al Legii nr.360/2002, „orice ne(in)competent devine ‘poliţist’ fără atribuţii de poliţie, dar care decide asupra efectuării serviciul poliţienesc în detrimentul statului şi al cetăţeanului… iar in(ne)competentul ‘îmbrăcat în haina statului’ mai beneficiază şi de o pensionare anticipată, cu o pensie uriaşă deşi, în cele mai multe cazuri, respectiva persoană nu cunoaşte atribuţiile poliţistului conferite prin Lege”.
Sursa: Agerpres