Acesta a adăugat că luni OPEC va majora în raportul său lunar estimarea privind creşterea cererii de ţiţei la peste 1,5 milioane de barili pe zi pentru 2017 şi 2018, în condiţiile în care numai anul acesta stocurile au scăzut cu mai mult de 180 de milioane de barili.

Producătorii de ţiţei din afara Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol au decis recent să se alăture OPEC, prelungind până în martie 2018 perioada de reducere a producţiei de ţiţei. În luna decembrie 2016, ţările membre OPEC şi alte 11 state producătoare din afara cartelului au acceptat să-şi reducă producţia combinată cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) până în martie 2018.

Reducerea producţiei de petrol a OPEC a permis preţului la petrol să revină peste pragul de 50 de dolari per baril. Cotaţia barilului de petrol Brent a depăşit luna aceasta 62 de dolari, la bursa ICE Futures din Londra, cel mai ridicat nivel din iulie 2015.

În 30 noiembrie va avea loc la Viena o reuniune OPEC unde se va analiza situaţia de pe piaţa ţiţeiului şi posibila extindere a acordului. Până acum Rusia, Arabia Saudită şi Irakul au indicat că sunt deschise la extinderea perioadei de reducere a producţiei de ţiţei.

‘Vedem indicii clare că piaţa se reechilibrează într-un ritm accelerat şi revine stabilitatea. Sunt sigur că, dacă nu ne-am fi mobilizat, adoptând acţiune comune ca răspuns la criză, industria ar fi fost într-o situaţie mult mai rea decât este astăzi’, a declarat secretarul general al OPEC. AGERPRES