Prelungirea acestor sancţiuni, care au fost introduse prima dată în vara lui 2014 pentru o perioadă de şase luni, ar urma să fie decisă marţi la nivel de ambasadori, iar ulterior, în mod oficial, la reuniunea ministerială de la Luxemburg din 24 iunie, au declarat patru diplomaţi, sub protecţia anonimatului.

"Este cel mai probabil scenariu, deoarece toată lumea este de acord să încheie acest subiect" înainte de summitul şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, care va avea loc în perioada 28 – 29 iunie, la Bruxelles, reuniune ce va fi dominată de subiectul referendumului din Marea Britanie pentru rămânerea în UE, a explicat una din surse.

Prelungirea pentru încă şase luni a acestor sancţiuni economice nu întâmpină opoziţie în rândul statelor membre, chiar dacă anumite ţări, precum Italia, Ungaria, Grecia şi Cipru, şi-au exprimat unele reticenţe, iar Germania este de acord cu ridicarea graduală a anumitor sancţiuni.

Europenii au condiţionat ridicarea parţială sau totală a sancţiunilor impuse Rusiei de progresele înregistrate de punerea în practică a acordurilor de la Minsk destinate soluţionării conflictului din Ucraina. Însă, exceptând încetarea focului, respectată în mare parte, dispoziţiile politice ale acordurilor de la Minsk, precum organizarea alegerilor locale, nu au fost încă respectate.

"Următoarea etapă este clară: aplicarea completă a acordului, nimic mai mult sau mai puţin. Este singura modalitate pentru a începe dialogul nostru şi singura modalitate de ridicare a sancţiunilor economice impuse", a subliniat, joi, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, invitat la Forumul economic internaţional de la Sankt Petersburg.

Aceste sancţiuni, care ar urma să expire la finele lui iunie, au fost decretate în lunile iulie şi septembrie 2014, când Rusia a trimis trupe pentru a susţine ofensiva lansată de separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei. Moscova a dezminţit întotdeauna implicarea sa militară în conflictul din Ucraina şi, la rândul său, a ripostat la sancţiunile europenilor prin introducerea unui embargou pentru importurile de produse agroalimentare din UE.

De asemenea, UE ar urma să prelungească vineri, pentru încă un an, o altă serie de sancţiuni introdusă după anexarea la Rusia a peninsulei Crimeea, în luna martie 2014, sancţiuni care interzic în special investiţiile şi importurile în Uniunea Europeană de produse provenite din această peninsulă.

SURSA: Agerpres