În cazul unui cutremur, nu trebuie să iei liftul sau să urci pe scări. Dacă părăseşti locuinţa, să ai ruscsacul de urgenţă, care să conţină apă, biscuiţi, medicamente, pătură groasă, lanternă, radio, baterii şi obiecte de igienă personală.

Experţii atrag atenţia că fiecare dintre noi ar trebui să verifice dacă mobilierul din locuinţe este fixat de un perete sau de un alt element de construcţie solid, în timp ce obiectele grele, care pot răni în timpul unui seism, ar trebui amplasate în partea de jos a încăperilor. 
Populaţia este sfătuită să nu intre în panică dacă, imediat după producerea unui cutremur, se întrerupe electricitatea sau alimentarea cu gaze naturale. O persoană trebuie să se adăpostească sub tocul uşii, sub o grindă, lângă un perete de rezistenţă sau sub un obiect de mobilier solid. Dacă vă aflaţi în exterior, îndepărtaţi-vă pe cât este posibil de clădiri, stâlpi şi cabluri de electricitate, copaci sau alte obiecte care vă pot vătăma. În schimb, dacă o persoană este surprinsă de seism în maşina personală, i se recomandă să oprească într-un loc deschis şi să aştepte în interior. 

Specialiştii spun că este de evitat oprirea în vecinătatea clădirilor amplasate în stradă, sub liniile electrice, pe poduri sau pasaje. În schimb, dacă o persoană este surprinsă de seism atunci când se află într-un loc public este indicat să nu alerge spre ieşire, ci să aştepte până la terminarea mişcării seismice. Acelaşi lucru li se recomandă şi persoanelor aflate în autobuz, tramvai sau metrou în timpul unui cutremur. După cutremur, în primul rând, trebuie verificată locuinţa, pentru a depista eventualele avarii. Ulterior, dacă se simte miros de gaze, se recomandă deschiderea ferestrelor şi închiderea robinetelor de alimentare şi evitarea blocării reţelei telefonice.