Propunerea legislativă privind susţinerea eliminării autovehiculelor poluante, cu vechime mai mare de 12 ani şi acordarea de voucher valoric, în sumă de 4.500 de lei, pentru achiziţia de panouri solare, centrale termice cu coeficient de poluare redus şi surse alternativ/ecologice a fost pusă de curând în dezbaterea senatorilor. Proiectul prevede acordarea de bani, în schimbul predării unui autovehicul vechi, pentru eficientizarea sistemelor de încălzire și alimentare cu energie a locuințelor. Pentru a intra în vigoare, proiectul are nevoie de aprobarea Parlamentului, de promulgare și de publicare în Monitorul Oficial.

Concret, proiectul de act normativ prevede acordarea unui voucher valoric pentru achiziția de panouri solare, centrale termice puțin poluante și surse alternativ/ecologice, cu condiția ca solicitantul să predea la un centru autorizat de colectare o mașină veche și poluantă. Voucherul va avea valoarea de 4.500 de lei, iar mașina predată trebuie să îndeplinească condiția vechimii, care trebuie să fie mai mare de 12 ani.

Campania va viza atât persoanele fizice, cât și persoanele juridice, care nu au mai solicitat și alte fonduri  de la Agenția Fondului de Mediu. Această campanie se va suprapune Programului Național Rabla și nu-l va înlocui.

Beneficiarii voucherelor vor avea la dispoziție 30 de zile pentru a achiziționa exclusiv produsele menționate anterior și vor justifica suma prin factură fiscală însoțită de decontul tichetului. Voucherul nu poate fi înstrăinat sau folosit pentru achiziționarea altor produse decât panouri solare, centrale termice cu un coeficient redus de poluare și surse alternativ/ecologice.

“Este cunoscut faptul că toate programele Rabla, derulate în ultimii 13 ani au generat și acțiuni de speculă. Contravaloarea voucher-ului a fost tranzacționată la limita dintre licit și ilicit, de către proprietarii de drept ai acestuia și utilizatorii finali, cu interfață în zona comercianților de autovehicule, autorizați de program”, motivează inițiatorii proiectului interdicția de înstrăinare a voucherului

Cât despre rezultatele programelor Rabla, inițiatorii consideră că ”cetățenii bine intenționați, în înscrierea în acest program, au obiecții față de valoarea produsului, raportat la calitatea acestuia, în contradicție cu ce pot cumpăra, cu aceiași bani, de pe piața second din țările vestice. Practic, nu toate obiectivele inițiale, din toate programele Rabla, sunt atinse de conținutul legislației actuale”.
Prevederile proiectului legislativ nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat de către președintele României şi publicat în Monitorul Oficial.

Sursa: Avocatnet.ro