Rata inflației a încheiat anul trecut în zona negativă, cu un minus de 0,5% în decembrie 2016 față de aceeași lună din 2015. Ieftinirea ar fi trebuit să fie simțită de populație în bugetul lunar de cheltuieli, dar, cum inflația este calculată ca medie pentru toate produsele și serviciile, este importantă evoluția prețurilor pe categorii de mărfuri. Și multe dintre produsele necesare zilnic s-au scumpit, deși au trecut printr-o reducere a TVA și în 2016.
Zahărul, spre exemplu, a înregistrat cea mai mare creștere de preț, +10,15% față de decembrie 2015, în timp ce fructele s-au scumpit cu 2,12%, cel mai mult urcând prețurile la citrice, cu +3,37%, conform datelor Institutului Național de Statistică. Brânza telemea de vacă s-a scumpit cu 2,09%, cea de oaie cu 2,05%, carnea de porc cu 1,95% și peștele proaspăt cu 1,29%. Chiar și la unele produse la care cota de TVA a scăzut de la 24% la 19% anul trecut prețul a fost mai mare. Spre exemplu, la încălțăminte prețurile au urcat cu 1,98%, la combustibili cu 1,91%, iar la tutun cu 1,82%.

La categoria servicii, cea mai mare scumpire o găsim la cele poștale, care au urcat cu 29,05%, iar serviciile de îngrijire medicală au crescut cu 1,68%, cele de igienă și cosmetică cu 1,32% și cazarea în unități hoteliere cu 1,29%. În schimb, prețurile aferente serviciilor de telefonie, unde tarifele sunt exprimate în euro și nu se schimbă prea ușor, ceea ce înseamnă că scăderea de TVA chiar este simțită în factură, au scăzut cu 2,92%. Ieftiniri chiar mai mari au avut loc la energia electrică, cu -6,31%, la gaze cu -7,66% și la energia termică, -3,4%.

Rata medie lunară a inflației pe categorii ne arată că mărfurile alimentare au înregistrat un nivel de +0,1%, cele nealimentare de -0,1%, iar serviciile de -0,2%. Banca Națională a României estima pentru anul trecut o inflație de -0,4%, în timp ce pentru acest an ținta de inflație este de 2,5% plus/minus un punct procentual. Pentru finalul primului trimestru BNR prognozează o inflație de 0,8%.

Comerț în creștere

Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (en gros), pentru care prețurile contează în mod semnificativ, a crescut în primele 11 luni ale anului trecut, ultimele date ale INS, cu 8,1% în termeni nominali ca serie brută și cu 7,3% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate. Creșterea, care nu ia în calcul comerțul cu autovehicule și motociclete, a fost susținută în principal de „comerțul cu ridicata al altor mașini, echipamente și furnituri”, care a urcat cu 25,7%, a comerțului cu produse agricole brute și al animalelor vii, cu 19,2% și al „comerțului cu ridicata nespecializat” cu 12,2%. Vânzările en gros de produse alimentare, băuturi și tutun au crescut cu 10,9%, cele de bunuri de consum (altele decât cele alimentare) cu 8,9% și cele de echipamente informatice și de telecomunicații cu 5,6%.

Dar, în timp ce comerțul a crescut, construcțiile au scăzut. În aceeași perioadă, primele 11 luni ale anului trecut, volumul lucrărilor de construcții a scăzut, ca serie brută, cu 13,3% (și cu 9,9% ca serie ajustată), cu reduceri pe toate elementele de structură. Mai exact, lucrările de reparații capitale au scăzut cu 43,5%, cele de întreținere și reparațiii curente cu 15,85, iar cele de construcții noi cu 2,3%. Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor a avut o evoluție negativă la construcțiile iginerești, de 37,4%. Acestea sunt, în principal, lucrările contractate de stat și plătite de la buget. La construcția de clădiri rezidențiale volumul a crescut cu 78,2%, iar la cele nerezidențiale cu 17,9%, ambele categorii fiind dominate de sectorul privat, nu de cel de stat.

Aceste evoluții se vor vedea în evoluția Produsului Intern Brut pe întreg anul. Până vom avea cifrele statistice pentru tot anul 2016, INS a revizuit negativ creșterea economică pentru trimestrul al treilea al anului trecut, de la 4,4% la 4,3%. Pentru toate cele trei trimestre PIB-ul a fost estimat la 563,6 miliarde lei în prețuri curente, adică o creștere de 4,8% în termeni reali față de primele nouă luni din 2015.
cifra -0,5% a fost rata inflației de la sfârșitul anului trecut, mai jos decât estimarea Băncii Naționale, de -0,4%